Valdžiai skambinti gali nebent varpais

Valdžiai skambinti gali nebent varpais

Galbūt ne kiekvienas, bet tikrai dauguma valstybės tarnautojų pasiekiami ne tik laidiniais telefonais, bet ir tarnybiniais mobiliaisiais. Tačiau retas jų tą mobilujį numerį viešai skelbia, tvirtindami, nenorintys įkyrių ir netikslingų skambučių. Kita vertus, yra ir tokių, kurie nesibodi viešai rodyti savo tarnybinių mobiliųjų numerių ir bėdos tame jokios nemato. Už valstybės tarnautojų, specialistų ir vadovų mobiliųjų sąskaitas mokame mes, bet jie nepasivargina nei bendrauti, nei tuo labiau atsakyti į rūpimus klausimus.

Nustatyta, kad Lietuvos Respublikos ministro pirmininko tarnyba, ministerijos, Vyriausybės įstaigos, departamentai, tarnybos bei inspekcijos prie ministerijų ir apskričių viršininkų administracijos tarnybinius mobiliuosius telefonus įsigyja, moka abonentinį mokestį ir už pokalbius iš joms patvirtintų Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto asignavimų. Tai yra išlaidos padengiamos iš mūsų surinktų mokesčių.

Nėra daugiau nei pusės

„Vakaro žinios“ pravertė miestų ir rajonų savivaldybių puslapius ir pažiūrėjo, kurių savivaldybių aukščiausioji valdžia skelbia mobiliuosius telefono numerius.


Iš 60 Lietuvoje esančių savivaldybių merų - 26 mobiliųjų numerius yra viešai paskelbę, tuo tarpu 34 nurodę tik laidinį telefoną.

Tačiau neverta apsidžiaugti, jei mobilusis telefono numeris visgi nurodytas. Žurnalistai pabandė kreiptis į Varėnos rajono savivaldybės merą Elviną Jankevičių, kurio tiek laidinio, tiek mobiliojo telefono numeriai nurodyti oficialiame savivaldybės tinklalapyje. Deja, paskambinus atsiliepė sekretorė.

Pačiam prisireikia

Kretingos rajono savivaldybės meras Juozas Mažeika pats tiesiogiai atsiliepė tarnybiniu mobiliuoju ir atsakė į rūpimus klausimus. Jo teigimu, valstybės tarnautojai, būdami vieši asmenys ir turėdami tarnybinius mobiliuosius telefonus, turėtų nurodyti jų numerius.

„Kaip tai gali būti kažkokia paslaptis, juk ne visada būni darbo vietoje, galbūt tavęs labai prisireikė ar svarbiu klausimu paskambino gyventojas. Mes taigi jų atstovai ir turime išklausyti, apsvarstyti jų interesus bei juos atstovauti“, - dėstė J. Mažeika. Kretingos rajono vadovas patikino, jog jis pats susiduria su šia problema, nes net jis turįs skambinti kitų miestų savivaldybėms ir prašyti merų mobiliųjų telefonų numerių.

„Dažnai atsiliepia sekretorė ir užtrunka, kol gauni reikalingą kontaktą“, - pasakojo J. Mažeika.

Teisinasi nežinantys

Šiaulių meras Justinas Saratauskas net nežinojo, kad jo tarnybinis mobilusis nėra paskelbtas.

„Kaip tai nėra, tuoj pat pasakysiu, kad paskelbtų“, - susigriebė meras.

J. Saratausko teigimu, tarnybiniai mobilieji turėtų būti paskelbti, čia jokios problemos jis neįžvelgia. Tačiau paklaustas, kodėl iki šiol taip nebuvo padaryta, teisinosi, kad to tiesiog nežinojo. Panevėžio savivaldybės meras Vitalijus Stakevičius taip pat nustebo, kad jo mobilusis nepaskelbtas internetiniame oficialiajame savivaldybės tinklalapyje.

„Man žmonės jau nuo pat ryto skambina, netgi patys užeina“, - patikino V. Stakevičius.

Su sostinės meru Artūru Zuoku susisiekti galima netgi parašant žinutę socialiniame tinklalapyje. Paklausę jo nuomonės, ar valstybės tarnautojai turėtų skelbti savo tarnybinius mobiliuosius telefonus, jis jokios nuomonės neišsakė, tik pasiūlė kreiptis į viešųjų ryšių tarnybą.

Parengta pagal dienraštį "Vakaro žinios".

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder