Vaikinų visuotiniam šaukimui reikėtų apie 400 mln. eurų

Vaikinų visuotiniam šaukimui reikėtų apie 400 mln. eurų

Visuotiniam vaikinų šaukimui į kariuomenę įvesti iš viso reikėtų apie 400 mln. eurų, o norint šaukti ir merginas reikėtų beveik keturiskart daugiau lėšų, trečiadienį paskelbė Krašto apsaugos ministerija.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nariams trečiadienį padalintoje pažymoje apie galimybes įvesti visuotinę karo prievolę rašoma, jog mokyklą baigusių devyniolikmečių vaikinų ir merginų pašaukimui reikėtų apie 1,5 mlrd. eurų.

Krašto apsaugos ministerija suskaičiavo, kad visuotinė vaikinų karo prievolė apimtų apie 6300 jaunuolių kasmet, o šaukiant vaikinus ir merginas šis skaičius išaugtų iki maždaug 12300 žmonių.

Jos duomenimis, anksčiausias vaikinų visuotinis šaukimas galėtų įvykti 2024 metais, jeigu tam kasmet būtų skiriama po 105 mln. eurų. Vaikinai ir merginos galėtų būti šaukiami nuo 2026 metų su sąlyga, kad pasiruošimui būtų skiriama po 280 mln. eurų.

Anot ministerijos, šių pinigų reikia naujiems kariuomenės batalionams pastatyti, užtikrinti šauktinių aprūpinimą ir parengti papildomus instruktorius jiems apmokyti.

Visuotiniam vaikinų šaukimui įvesti reikėtų steigti keturis papildomus batalionus, o norint šaukti ir merginas – 14 batalionų, kai šiuo metu Lietuvos kariuomenėje iš viso yra dešimt batalionų.

Jau įvedus visuotinę karo prievolę jos išlaikymui kasmet reikėtų skirti apie 80 mln. eurų, jeigu būtų šaukiami tik vaikinai, arba 220 mln. eurų, jeigu prievolininkų registre atsidurtų ir vaikinai, ir merginos.

Dalinis šaukimas į Lietuvos kariuomenę grąžintas 2015 metais, reaguojant į Rusijos veiksmus Ukrainoje. Šiais metais planuojama pašaukti 3,8 tūkst. karo prievolininkų, tai yra trim šimtais daugiau jaunuolių nei pernai.

Šiemet Lietuva gynybai skiria kiek daugiau nei 2 proc. bendrojo vidaus produkto arba 873 mln. eurų.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder