Už Lietuvos valstybinę kalbą galima pasirašyti ir internete

Už Lietuvos valstybinę kalbą galima pasirašyti ir internete

Rugsėjo 16 d. visuomenininkai susibūrę į iniciatyvinę grupę „TALKA: už Lietuvos valstybinė kalbą“ paskelbė, kad už visuomenės vardu teikiamą Lietuvos respublikos asmens tapatybės kortelės ir paso įstatymo pakeitimo projektą jau galima pasirašyti ir internetu.

Šiuo projektu siekiama įstatymiškai įtvirtinti nuostatą, kad pagrindiniame asmens dokumentų puslapyje galimi įrašai tik valstybinės lietuvių kalbos abėcėlės raidėmis pagal tarimą, o įrašai nevalstybine kalba gali būti rašomi paso papildomų įrašų puslapyje arba tapatybės kortelės antroje pusėje.

Kad piliečių iniciatyvinė grupė galėtų pasinaudoti Lietuvos Konstitucijoje įtvirtinta piliečių įstatymo iniciatyvos teise pateikti Seimui šį siūlymą svarstyti privaloma tvarka, šią iniciatyvą savo parašais iki lapkričio 4 d. turėtų paremti 50 000 Lietuvos piliečių.

Savo parašu šią iniciatyvą gali palaikyti bet kuris Lietuvos pilietis pasirašydamas VRK išduotame parašų rinkimo lape susisiekęs su iniciatyvinės grupės koordinatoriais arba Internete naudodamasis internetinės bankininkystės paslaugomis.

Tik pasirašantiems per SEB ir Swedbank yra šiokių tokių niuansų:

Pasirašant per SEB ir Swedbank pasirašančiojo tapatybę patvirtinti galima tik gavus Jo vienkartinį bankinį pervedimą, nes SEB bankas atsisakė www.lietuva2.lt suteikti nemokamas tapatybės nustatymo paslaugas. tad pasirašyti galima tik atlikus pervedimą ir gavus laišką apie patvirtintą tapatybę.

SEB ir Swedbank vartotojai tai daryti turėtų taip:

Pirmiausia reikia užsiregistruoti portale lietuva2.lt, tuomet pavedimą daryti tiesiai iš lango, atsidarančio pasirašant iniciatyvą pasirinkus SEB banką. Pirmiausia reikia pasirinkti mokamą sumą, įvesti savo asmens kodą, spausti “Vykdyti”, tuomet “Mokėti”, bei darant pervedimą nepamiršti pažymėti varnelę “Sutinku, kad mano asmens kodas būtų perduotas lėšų gavėjui”, tuomet tapatybė yra patvirtinama automatiškai.

Mokėti reikia tik tam, kad kartu su pervedimu iš banko būtų gauti piliečio asmens duomenys, būtini el. pasirašymui – vardas, pavardė ir asmens kodas. Mokėtiną sumą galima pasirinkti pačiam, mažiausia leistina suma šiuo metu yra 0.5 Eur. Pervesta suma yra laikoma paramą www.lietuva2.lt, visi, pervedę bet kokią sumą pinigų gauna Rėmėjo statusą, o tie, kas perveda 5 Eur ar daugiau, gali pasirinkti gauti Lietuva 2.0 ženkliuką, 20 Eur ar daugiau – marškinėlius.

Nenorintiems daryti pervedimo, siūloma tapti kito banko klientu, arba įsigyti (mob.) el. parašą, kuris būtų tikrai naudingas ne tik pasirašant iniciatyvas, bet ir naudojantis kitomis el. paslaugomis.

Šie nepatogumai kyla dėl to, kad VRK tinklapyje nėra sudaryta galimybė rinkti parašų internetu, nes Seimas iki šiol dar nėra priėmęs atitinkamo įstatymo.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder