URM: TATENA dar nepareiškė pritarimo Astravo elektrinės saugumo standartams

URM: TATENA dar nepareiškė pritarimo Astravo elektrinės saugumo standartams

Baltarusijos žiniasklaidai skelbiant, kad šalyje apsilankę Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) atstovai pareiškė tariamą pritarimą Astravo atominės elektrinės plėtojimui, Lietuvos užsienio reikalų ministerija pažymi, kad TATENA generalinis sekretorius Jukija Amanas (Yukiya Aman) Baltarusijoje lankėsi su politiniu mandagumo, o ne ekspertiniu vizitu.

Anot URM, kad Astravo elektrinėje yra įgyvendinami visi tarptautinės saugos reikalavimai, konstatuoti gali tik TATENA techniniai ekspertai, o ne politinė vadovybė.

"Po vizito Baltarusijoje TATENA generalinis direktorius nepateikė jokių Astravo AE projekto vystymo vertinimų, o tiesiog konstatavo faktą, kad Baltarusija yra dar viena valstybė, pradedanti plėtoti atominės energetikos programą", - skelbia URM.

J. Amanas Baltarusijoje lankėsi balandžio 18-20 dienomis, o gegužės 2 d. Baltarusijos energetikos viceministras Michailas Malhadiukas, kalbėdamas ONT televizijos laidoje "Kontury", pareiškė, kad TATENA yra patenkinta statomos Astravo atominės elektrinės saugumo standartais.

Anot URM, J. Amanas pripažino, kad Astravo projektas įgyvendinamas itin skubiai, ir Baltarusija turėtų veikti skaidriai bei atvirai plėtodama atominę energetiką.

Lietuva Baltarusiją ragina kuo greičiau atlikti nešališką Astravo elektrinės statybų aikštelės tinkamumo vertinimą, atsparumo (streso) testus ir glaudžiau bendradarbiauti su tarptautiniais ekspertais vertinant elektrinės saugumą.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder