Ugniagesiai nekelia dirbtinių problemų

Ugniagesiai nekelia dirbtinių problemų

Šalies ugniagesiai gelbėtojai, vakar paminėję Šv.Florijono dieną, galėjo pasidžiaugti, kad pernai globėjas buvo jiems maloningas. Nors šalyje gaisrų įvyko daugiau, žmonių juose žuvo mažiau. Visuomenės pasitikėjimas ugniagesiais gelbėtojais išlieka rekordiškai aukštas.

Vakar minėdami savo profesinę šventę ugniagesiai gelbėtojai konstatavo: vien šiemet per keturis mėnesius šalyje užgesinta daugiau kaip 4800 gaisrų, atlikta apie 2700 gelbėjimo darbų, gaisruose išgelbėti 43 žmonės, iš jų 7 vaikai. Pernai nuo mirties liepsnose gaisrininkai išgelbėjo 181 žmogų.

Profesinės šventės proga „Vakaro žinių“ kalbintas Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktorius Remigijus Baniulis neslėpė, kad ugniagesius gelbėtojus labiausiai džiugina žmonių pasitikėjimas.

„Tai kartu mus įpareigoja, kad žmonių nenuviltume, pagalba būtų suteikta greitai ir kvalifikuotai, - sakė vidaus tarnybos generolas R.Baniulis ir pridūrė, tad pernai tarnyboje būta gerų poslinkių. - Praėjusiais metais padidinti atlyginimai žemiausiai grandžiai, todėl socialinėje plotmėje jau galime jaustis lygiaverčiai partneriai su policijos pareigūnais ir pasieniečiais. Džiaugiuosi kolektyvu, kuris nekelia dirbtinių problemų. Žinome, kad valstybės biudžetas nėra bedugnis maišas. Ką duoda, mes tuo tenkinamės ir stengiamės nenuvilti žmonių pasitikėjimo“.

- Dar palyginti neseniai žūčių gaisruose buvo dvigubai daugiau. Kaip pasisekė sumažinti netekčių?

- Galiu pasakyti tik viena - tai nuolatinis nenutrūkstamas darbas. Mūsų prioritetas - žuvusių žmonių gaisruose skaičiaus mažinimas. Dar 2006 metais gaisrų aukų buvo daugiau kaip 300, praėjusiais metais žuvo 125. Mažiau, bet vis tiek ne nulis. Mūsų darbuotojų, personalo ištekliai nėra milžiniški, išlieka problema, kai reikia pasiekti tolimiausius kaimelius, rizikos zonas.

- Kur dar matytumėte galimybių pasitempti?

- Kalbant apie sunkiai besiverčiančias daugiavaikes šeimas, pensininkus, kuriems reikėtų padėti ne tik fiksuojant pažeidimus. Kai pasakai, kad tavo krosnis yra grėsmės šaltinis, pavojus iš karto minimizuojamas. Todėl rengiame programas, dirbame su savivaldybėmis, kurios padeda tvarkytis skurdžiai gyvenančioms šeimoms. Sustoti jokiu būdu negalima. Aš kelerius metus džiaugiausi, kad neturėjome vaikų žūčių gaisruose. Džiaugsmui atėjo pabaiga: šiemet du gaisrai pasiglemžė penkių vaikučių gyvybes. Tai rodo, kad mes privalome galvoti, kaip pasiekti, kad to nebūtų. Dabar kalbame apie savanorystę, aktyvesnį bendruomenės dalyvavimą šiame procese. Į tai dedu daug vilčių.

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ direktorius Vladas Gaidys sako, kad ugniagesių gelbėtojų reitingai yra pelnytai aukšti. Jis įvardija kelias tokio pasitikėjimo priežastis.

„Manyčiau, kad jų pirmavimas yra užtarnautas. Jie jokiu kampu nėra įlindę į politiką. Tai, aišku, pagrindinis dalykas. Jeigu prie tų dalykų prisiliečia bet kuri institucija, net jeigu ji ir šventa, iš karto būna blogai“, - konstatuoja sociologas.

Pasak jo, tokio pasitikėjimo nebūtų, jeigu su tarnyba būtų siejamos kokios nors machinacijos, blogi atsitikimai.

„Nėra tekę girdėti apie korupcinius atvejus, suktybes. Neteko girdėti, kad gaisrininkas perėjoje suvažinėjo vaiką, o yra institucijų, kurių atstovai ir po tris pervažiuoja“, - V.Gaidys teigia, kad tokie dalykai smarkiai smukdo pasitikėjimą. O štai ugniagesiams padeda ir profesiją apibūdinantis gražus žodis „gelbėtojas“.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder