Tyrimas dėl Gandrališkių žemės neturėtų užsitęsti

Tyrimas dėl Gandrališkių žemės neturėtų užsitęsti

Pranešimas

Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacija neabejoja, kad šią savaitę Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pradėtas tyrimas dėl Gandrališkių komercinių ir gyvenamųjų patalpų kvartalo žemės nuomos bus greitai baigtas ir neturės didesnės neigiamos įtakos stambiausio tokio pobūdžio projekto Baltijos šalyse įgyvendinimui.

Antanas Bosas, Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacijos valdybos pirmininkas, įsitikinęs, kad šešerių metų senumo istorija į viešumą iškilo būtent dabar konkurentų dėka.

"Įgyvendinus Gandrališkių projektą, Klaipėdoje butų pastatyta 250 tūkst. kv. m. ploto palyginti pigių ir kokybiškų gyvenamųjų ir komercinių patalpų, o pavienių nedidelių projektų vykdytojai būtų priversti mažinti savo kainas", - teigia A. Bosas

Skaičiuojant šiandienos kainomis, Gandrališkių projektas į maždaug 9 ha teritoriją gali pritraukti iki 400 mln. litų investicijų. Tai gerokai paskatintų uostamiesčio plėtrą bei pritrauktų kitus stambius investicinius projektus.

Šiandien jau yra parengtas Gandrališkių kvartalo teritorijos detalusis planas, kurį patvirtino Klaipėdos miesto taryba. Atlikti pradiniai projektavimo darbai. Į teritorijos įsisavinimą kartu su projekto partneriu, statybos darbų UAB "Plienas", jau investuota per 4 mln. litų. Planuojama, kad šioje teritorijoje per artimiausius 6-7 metus įsikurs apie 6000 žmonių. Čia bus pastatytas ir aukščiausias Baltijos valstybėse 36 aukštų gyvenamasis namas.

Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacijos ir bendrovės "Plienas" vadovai yra įsitikinę, kad tokių projektų įgyvendinimas yra labai naudingas visai Lietuvai, todėl trukdymas jį realizuoti yra kenkimas valstybei.

Jis primena, kad teisę išsinuomoti buvusio sovietinio tankų dalinio teritoriją Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacija gavo dar 1997 m., kai vyko atviras konkursas dėl dalinio teritorijos sutvarkymo. Konkurse dalyvavo keturi pretendentai. Korporacijos pasiūlytos sąlygos buvo geriausios ir ji buvo pripažinta nugalėtoja. Vėliau, pagal tuo metu galiojančią tvarką, buvo pasirašyta ir žemės nuomos sutartis.

Išsinuomojant sklypą, už statinių nugriovimo, teritorijos sutvarkymo darbus, detaliųjų planų ruošimą, projektavimą ir kt., įskaitant tikslines lėšas už žemės sklypus, pervestas į Žemės reformos fondą bei Klaipėdos miesto savivaldybei, Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacija sumokėjo 2,1 mln. litų.

Šiuo metu dėl pradėto STT tyrimo Klaipėdos miesto taryba negali išduoti sąlygų tolesniems projektavimo darbams atlikti, išduoti leidimų statybai. Taip yra stabdomas viso projekto įgyvendinimas. Statybų verslas yra sezoninio pobūdžio, todėl būtina nedelsiant tęsti projektavimo ir statybos darbus. Dėl projekto įgyvendinimo sustabdymo Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacija bei UAB "Plienas" kas mėnesį patirs apie 300 tūkst. litų nuostolių. Kyla klausimas - kas juos padengs?

Projekto vykdytojai yra įsitikinę, kad tyrimas greitu laiku bus baigtas ir Gandrališkių projekto įgyvendinimas be didesnių nuostolių bus pratęstas.

Gandrališkių sklypo nuomos dokumentus yra tyrusi ir prokuratūra, ir kitos kontroliuojančios institucijos, kurios pažeidimų nenustatė.

Užs. nr. 160

Edgaras VALECKAS

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder