Tikrinamos dvi "Sodros" sutartys informacinių technologijų srityje

Tikrinamos dvi "Sodros" sutartys informacinių technologijų srityje

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) teigia tikrinanti dvi Valstybinio socialinio draudimo fondo („Sodros“) įgyvendinamas sutartis informacinių technologijų (IT) srityje.

„Šiuo metu tikrinamos dvi Valstybinio socialinio draudimo fondo įgyvendinamos sutartys (IT srityje) ir vienas pirkimas - VPT įpareigojo sustabdyti sutarties pasirašymą, kol neatliksime pirkimo vertinimo, šiuo metu laukiame kol perkančioji organizacija pateiks dokumentus“, - sakė VPT vadovė Diana Vilytė.

Jos komentarą BNS perdavė tarnybos atstovė spaudai Vytautė Šmaižytė.

„IT pirkimai – itin rizikinga sritis. Tikrai ne atsitiktinumas, kad Viešųjų pirkimų tarnyba šią sritį laiko prioritetine ir 2016 metais skirs jai ypatingą dėmesį“, - kalbėjo D.Vilytė.

„Sodra“ figūruoja su viešaisiais pirkimais susijusiame Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ikiteisminiame tyrime, apie kurį pranešta šią savaitę. Atliekant šį tyrimą įtarimai buvo pareikšti „Sodros“ Informacinės sistemos plėtros skyriaus vedėjui Dainiui Kumpiui ir IT sprendimų bendrovės „Alna“ vadovui Tomui Milakniui.

Iš Centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje pateiktų duomenų matyti, kad „Sodra“ su bendrovės „Alna“ grupės įmonėmis 2012 - 2016 metais sudarė sutarčių už beveik pusantro milijono eurų.

Viešuose duomenyse matyti, kad 2012 - 2016 metais „Alnos“ grupės įmonės su „Sodra“ sudarė keturias sutartis.

2012 metais buvo sudaryta 172 tūkst. eurų vertės sutartis dėl SAP programinės įrangos licencijų įsigijimo ir jų techninio aptarnavimo paslaugų. 2014 metais sudarytos dvi sutartys - 637 tūkst. eurų dėl SAP programinės įrangos licencijų įsigijimo ir jų techninio aptarnavimo paslaugų bei 420 tūkst. eurų dėl elektroninių nedarbingumo pažymėjimų bei nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimų tvarkymo taikomosios sistemos priežiūros ir vystymo.

2015 metais „Sodra“ su „Alnos“ grupes įmone sudarė 242 tūkst. eurų vertės sutartį dėl antivirusinės programinės įrangos licencijų techninio aptarnavimo paslaugų pirkimo.

Bendra „Alnos“ 2012 - 2016 metais viešųjų pirkimų metu sudarytų sutarčių su visomis viešojo sektoriaus įstaigomis vertė siekia apie 75 mln. eurų. Iš jų apie 13 mln. eurų sudaro sutartys, sudarytos konkurse dalyvaujant kartu su kitomis įmonėmis. Be to, 22 mln. eurų siekia preliminariųjų sutarčių vertė.

STT tiria duomenis, kad vykdant vieną iš viešųjų pirkimų „Sodroje“ neteisėtai buvo sudarytos išskirtinės sąlygos vienai įmonei laimėti konkursą. Taip proteguojant šią įmonę, „Sodra“ įsigijo prekių už gerokai didesnę kainą nei tokias pačias prekes siūlė įsigyti kita konkurse dalyvavusi įmonė. Ji dėl galbūt neteisėtų „Sodros“ darbuotojų ir kitų suinteresuotų asmenų veiksmų atsiėmė savo pasiūlymą, teigia STT.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder