Teismas ėmė dusti nuo kalinių skundų

Teismas ėmė dusti nuo kalinių skundų

Nematoma ranka verčia Pravieniškių pataisos namuose bausmę atliekančius nuteistuosius vienas po kito kurpti vienodus skundus, kuriais jau užverstas Kauno apygardos administracinis teismas, rašo „Lietuvos rytas“.

Kauno apygardos administraciniame teisme prieš keletą dienų turėjo vykti 18 posėdžių. Beveik pusė bylų - dėl Pravieniškių (Kaišiadorių r.) pataisos namuose-atvirojoje kolonijoje bausmę atliekančių nuteistųjų skundų.

Kaliniai reikalauja atlyginti neturtinę žalą dėl pernelyg mažo žmogui skiriamo ploto įkalinimo įstaigoje ir antisanitarinių gyvenimo sąlygų. Teismas jau gavo 59 tokius skundus. Jie visi visiškai vienodi, skiriasi tik nuteistųjų pavardės, kiti asmens duomenys ir priteisti prašoma pinigų suma.

Nuteistųjų skundai iš Pravieniškių pradėjo plaukti dar vasarą, o jų srautas nuolat didėja. Patirtą neturtinę žalą kaliniai vertina skirtingai - nuo 20 tūkstančių iki 1 milijono litų.

Sprendimas paskelbtas tik vienoje byloje - teismas iš dalies patenkino skundą. Nors pripažinta, kad pareiškėjas buvo laikomas perpildytoje kameroje, piniginę kompensaciją jam atsisakyta sumokėti.

Kodėl nuteistieji staiga tuo pat metu susirūpino savo gerove ir prašo teismų atlyginti neturtinę žalą? Viena versijų - tokiu būdu pramogaujant greičiau bėga laikas, mat nuteistiesiems pabosta ištisas dienas slampinėti be tikslo. Vežami į teismą jie bent pamato, kaip atrodo miestas.

"Jie rašinėja įvairius skundus, prašymus ir nieko nepraranda net ir tuomet, jeigu atsakymas būna neigiamas", - kalbėjo vienas kalinimo įstaigoje dirbantis kaunietis.

Itin daug nuteistųjų skundų Kauno apygardos administraciniame teisme nagrinėta praėjusią savaitę, o teismo pirmininkui Rimantui Giedraičiui teko aštuonios tokios bylos. "Atlaikėme ankstesnius srautus, atlaikysime ir šitą, tačiau dėl didelio užimtumo tenka atidėti sprendimų priėmimą kitose bylose", - aiškino R.Giedraitis.

 

 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder