Šventojiškiai su pasiutlige kovoja šakėmis.

Šio mėnesio pradžioje Šventosios gyvenvietėje užfiksuotas jau šeštasis per šiuos metus pasiutligės atvejis.
Pavojinga liga serganti lapė užklydo į Šventosios Ošupio take esančias sodybas ir ėmė puldinėti šunis. Vienoje sodyboje lapė bandė pričiupti antį, tačiau šeimininkė ją nuvijo.
Tą patį balandžio savaitgalį pasiutusį gyvūną šventojiškiai nudūrė šakėmis. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nustatė, kad agresyvi lapė sirgo pavojinga ir užkrečiama liga.

Pinigų nėra

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Palangos skyriaus vyriausiasis veterinarijos gydytojas inspektorius Antanas Raudys sakė, kad Šventosios gyventojai beveik visus pasiutusius gyvūnus sugavo patys.
"Pinigų šios ligos prevencijai dar neturime. Kreipėmės į Palangos miesto savivaldybę. Šių metų biudžete oralinei laukinių gyvūnų vakcinacijai yra numatyta panaudoti 3 tūkst. litų, tačiau kol kas miestas tokių pinigų dar negali skirti. Negavome reikalingų lėšų ir iš Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos. Jau kurį laiką gyvename šalia uždelsto veikimo bombos," - kalbėjo vyr. veterinaras A. Raudys.
Pašnekovas sakė, kad Šventosios gyventojai pasiutusius gyvūnus dažniausiai nuduria šakėmis. Agresyvias lapes ir usūrinius šunis iš kiemų vaikantys šventojiškiai jau daug žino apie pavojingą ligą, todėl stengiasi išvengti tiesioginio kontakto su sergančiais priklydėliais.

Paplūdimiuose nesaugu

A. Raudys su nerimu laukia oro atšilimo, kuomet gyventojai į ganyklas išves gyvulius, - reikės papildomai stebėti ir laukus.
Nors veterinaras pataria naminius gyvulius vakcinuoti iš anksto, žmonės neskuba to daryti, nes po skiepų karvių pieno kurį laiką negalima vartoti.
Ganyklos - tik viena šventojiškių ir palangiškių bėda. "Vakarų ekspreso" pašnekovas prisiminė, kad 2000-ujų metų vasarą pasiutęs usūrinis šuo įkando moteriai į koją bendrame paplūdimyje. Jei pasiutligei kelias nebus laiku užkirstas, Palangos ir Šventosios paplūdimiai gali kelti pavojų atvykstantiems poilsiautojams.

Gelbės medžiotojai

Kol šventojiškiai laukia finansinės Palangos miesto savivaldybės pagalbos, vietiniai medžiotojai nusprendė suvienyti jėgas ir patys gaudyti potencialius ligos sukėlėjus. Būtingės ir Šventosios medžiotojai prašo gyventojų informuoti juos apie pastebėtus įtartinus gyvūnus.
Šios akcijos niekas nefinansuoja, tačiau besirūpinantiems savo saugumu kurortinio miestelio gyventojams nelieka kitos išeities.
Vyr. veterinaras A. Raudys sakė žinąs, kad iš Europos Sąjungos fondų Lietuvai yra skirta apie 130 mln. litų oraliniam laukinių gyvūnų vakcinavimui. Šie pinigai pajūrio dar nepasiekė, nors sostinėje gerai žinoma apie situaciją Šventojoje. Kaip sakė A. Raudys, informacija apie naujai nustatytą pasiutligės atvejį jau kitą dieną keliauja į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą.

Dalija atmintines

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Palangos skyriaus specialistai, gydytojai epidemiologai ir Palangos savivaldybės atstovai buvo susitikę su Šventosios gyventojais. Susitikimo metu kalbėta apie visus įmanomus apsisaugojimo nuo pavojingos ligos būdus.
Šventojiškiai nerimauja dėl savo vaikų, kurie į mokyklą keliauja miškingomis vietovėmis ir gali susitikti su sergančiais gyvūnais.
Nors gyventojams ir moksleiviams išdalintos atmintinės, mokančios kaip apsisaugoti nuo pasiutligės, abejotina ar tokia prevencija gelbėtų pavojaus atveju.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder