Sutvarkytas "Nendryno" kvartalas - realybė ar tik gražūs pažadai?.

Šalia statomo žvejų uostelio esančio vadinamojo "Nendryno" kvartalo gyventojai nebesulaukia, kada bus išpildyti prieš statybų pradžią jiems duoti gražūs pažadai.
Pasak Žūklės ir Marių gatvėse esančių individualių namų savininkų, prieš pradedant statyti žvejų uostelį, jiems buvo pažadėta nutiesti komunikacijas, sutvarkyti gyvenvietės aplinką, išasfaltuoti gatves.
Nors nuo statybų pradžios jau praėjo beveik metai, tačiau, jokių akivaizdžių pasikeitimų neįvyko.
Be to, gyventojų teigimu, dėl statybų darbų sukeltos vibracijos bei triukšmo suskilo minėtose gatvėse esančių namų sienos, įtrūko pamatai, sueižėjo krosnys.
Nors individualių namų savininkai tikisi, kad kaltininkai nuostolius padengs, tačiau kažin, ar jų viltims lemta išsipildyti.
Pasak Žvejų uostelyje darbus atliekančios individualios įmonės "Lokys" generalinio direktoriaus Juozo Gaidausko, jų įmonė savo nuožiūra buvo apsidraudusi civiline atsakomybe tretiesiems asmenims, tačiau draudimo terminas jau baigėsi.
"Jeigu statybų metu būtų sugriuvęs ar kitaip apgadintas namas, nuostolius būtų kompensavusi draudimo kompanija. Tačiau iš gyventojų jokių pareiškimų nebuvo, todėl kažin, ar dabar jiems nuostoliais bus atlyginti", - teigė generalinis direktorius.
Tuo tarpu individualių namų savininkai sakė nebuvę informuoti, kur tokiu atveju reikėjo kreiptis.

Nėra nei vandens, nei kanalizacijos

Nendryno kvartale yra 146 individualūs gyvenamieji namai. Tik nedidelėje dalyje jų yra kanalizaciją ir vandentiekis. Nors kai kurie gyventojai ir galėtų prisijungti prie magistralinių tinklų, tačiau žmonės paprasčiausiai neturi tam pinigų.
Pasak Žūklės g. 12 namo gyventojos Svetlanos Višnevskajos, nesant vandentiekio, gyventojai priversti vandenį semti iš šulinių. Tačiau, prieš gerą dešimtmetį higienistams patikrinus šulinius, nustatyta, kad juose esantis vandens užterštumas 200 kartų viršijo visas leistinas normas.
Viena iš to priežasčių yra ta, kad nesant nuotekų tinklų, jos patenka į gruntą ir teršia gruntinį vandenį. Žmonių sklypai tame rajone nėra dideli - po 6-10 arų, tad kieme visai netoli šulinio yra įrengtas ir tualetas. Kita priežastis yra ta, kad prieš dešimtį metų buvo pradėję trūkinėti į tuometinę VLRĮ nutiesti fekalinės kanalizacijos vamzdžiai. Tai irgi užteršė gruntą.
Pašnekovės teigimu, į gyvenvietę kurį laiką buvo vežiojamos cisternos su švariu vandeniu, tačiau dabar vandens nebeatveža ir šulinių niekas netikrina.
Gyventojai taip pat guodėsi, kad dėl pravažiuojančių automobilių sukeltų dulkių neįmanoma praeiti minėtomis gatvėmis. Žmonės kenčia ir nuo iš durpių krovos krantinės nešamų dulkių, kurios nusėda ant langų, skalbinių ir pan.
Taip pat jie teigė nerimaujantys dėl to, kad šalia esančiuose valčių garažuose apsigyveno benamiai. "Anksčiau ar vėliau tokią "kaimynystę" mes tikrai pajusime savo kailiu", - teigė individualių namų savininkai.

Gyventojai steigia bendriją

"Nendryno" kvartalas šiuo metu formaliai priklauso butų ūkį eksploatuojančiai bendrovei "Marių valdos". Bet tik formaliai - pažymoms išrašyti. Visa kita - nežinia kieno reikalas.
Klaipėdos miesto savivaldybės miesto ūkio departamento direktoriaus Alfonso Šimkaus teigimu, "Nendryno" kvartalo gyventojai yra išsirinkę iniciatyvinę grupę kuri ruošia įstatus privačių gyvenamųjų namų bendrijai įsteigti.
Pasak Alfonso Šimkaus, kai bus įkurta bendrija, bus pradėta ruošti programa minėtam kvartalui tvarkyti bei, nustačius tam tikrą eiliškumą, bus skelbiami konkursai centrinėms komunikacijoms nutiesti, gatvėms sutvarkyti bei kitiems darbams atlikti.

"Nendryną" ruošiasi tvarkyti

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos infrastruktūros direktoriaus Algirdo Kamarausko teigimu, šių metų pakoreguotoje Uosto direkcijos sąmatoje yra numatytos lėšos Marių gatvės sutvarkymui.
"Šiuo metu rekonstrukcijos projektas yra beveik parengtas ir artimiausiu metu turėtų būti skelbiamas konkursas minėtai gatvei rekonstruoti", - sakė direktorius.
Dalį "Nendryno" kvartalo ruošiasi tvarkyti ir Lietuvos Karinės jūrų pajėgos (LKJP). Pasak LKJP štabo viršininko Olego Mariničiaus, kovo mėnesio pradžioje Klaipėdos miesto savivaldybė patvirtino Karinių jūrų pajėgų laivų remonto bazės ir Kranto apsaugos dalinio teritorijos, esančios prie "Nendryno" kvartalo, detalųjį planą bei pritarė sutarties dėl infrastruktūros plėtojimo projektui tarp Savivaldybės ir LKJP.
Olego Mariničiaus teigimu, be numatytų įvairių statybų bei rekonstrukcijos darbų, taip pat planuojama atlikti Žūklės, Skirvytės, Vilnelės gatvių bei Jurbarko gatvės atkarpos, taip pat privažiavimo kelio nuo Vilnelės iki Minijos gatvės rekonstrukcijos darbus: pakloti asfalto dangą, šaligatvius, nutiesti apšvietimo tinklus. Visus darbus planuojama atlikti iki 2006 metų pabaigos.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder