Susitikime su Algirdu Butkevičiumi Izraelio premjeras prisiminė šaknis Lietuvoje

Susitikime su Algirdu Butkevičiumi Izraelio premjeras prisiminė šaknis Lietuvoje

Vilniaus žydų bendruomenė sukaupė įspūdingų pasiekimų, tačiau patyrė ir Holokausto siaubus, kurių nevalia pamiršti, teigia Izraelio premjeras Benjaminas Netanjahu.

Jeruzalėje antradienį vykusiame susitikime su Lietuvos premjeru Algirdu Butkevičiumi Izraelio Vyriausybės vadovas prisiminė, kad iš Lietuvos buvo kilęs jo senelis.

„Mano paties šeima kilusi iš Lietuvos. Mano senelis yra gimęs Lietuvoje. Žydų bendruomenė, ypač aplink Vilnių, sukaupė įspūdingų intelektualinių pasiekimų, bet taip pat mes patyrėme ir Holokausto siaubus“, - susitikime su A.Butkevičiumi sakė B.Netanjahu.

Jis pabrėžė, jog itin svarbu yra „išsaugoti šią atmintį ir paveldą“, kad ateityje nebūtų kartojamos istorinės klaidos. Komentaras paskelbtas Izraelio vyriausybės interneto svetainėje.

B.Netanjahu sakė, abi šalys išgyvena „klestinčius santykius“, pabrėždamas ekonomikos, technologijų, kultūros ryšius. Izraelio vyriausybės vadovo teigimu, dvi šalys galėtų plėtoti bendradarbiavimą ir kibernetinio saugumo srityje, kurioje Izraelis yra „pasaulio lyderis“.

B.Netanjahu senelis Nathanas Mileikowskis (Natanas Mileikovskis) į Tel Avivą jis atsikėlė 1930-aisiais bei pasikeitė pavardę į Netanyahu. Pats B.Netanjahu 1949 metais gimė Tel Avive ir yra pirmasis premjeras, gimęs Izraelyje po valstybės įkūrimo 1948-aisiais.

Per Holokaustą Antrojo pasaulinio karo metu Lietuvoje naciai ir vietos kolaborantai nužudė apie 90 proc. iš maždaug 208 tūkst. Lietuvos žydų.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder