Sunkios būklės vyras apirusiais veido audiniais pagalbos anksčiau atsisakydavo, sako seniūnas

Sunkios būklės vyras apirusiais veido audiniais pagalbos anksčiau atsisakydavo, sako seniūnas

Trečiadienį Plungės rajone esančiame Alksnėnų kaime rastas gyvas vyras smarkiai apirusiu veidu, pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl palikimo be pagalbos, kai gresia pavojus gyvybei.

Plungės savivaldybė aiškinasi, ar vyrui bei jį slaugančiai motinai atsisakant pagalbos, galima kreiptis dėl priverstinio vyro gydymo.

Seniūno teigimu, pagalbą suteikti vyrui mėginta ir anksčiau, tačiau tiek jis, tiek jo mama jos atsisakydavo. Dabar vyras, policijos duomenimis, pagalbos taip pat atsisakė.

Plungės rajono Socialinės paramos skyriaus vedėja Genovaitė Vasylienė BNS sakė, kad šeima buvo žinoma seniūnijai ir socialiniams darbuotojams, tačiau jokios pagalbos namuose priimti nesutidavo, visus reikalus moteris susitvarkydavo atėjusi į seniūniją. Aplankyti atvykusių savivaldybės darbuotojų moteris į namus neįsileisdavo mažiausiai penkerius metus.

Kadangi vyras gydytis atsisakė, savivaldybės Socialinės paramos skyriaus darbuotojai aiškinasi, ar gali kreiptis į teismą dėl jo priverstinio gydymo.

„Jeigu nustatys neveiksnumą, tai praeina šeši–septyni mėnesiai. Jei dėl priverstinio gydymo – dar aiškinamės, ar savivaldybė gali kreiptis – tai yra greičiau. Administracija dar nėra kreipusis dėl priverstinio gydymo, tai bus pirmas kartas“, – sakė G. Vasylienė.

Kaip BNS pasakojo Šateikių seniūnijos, kuriai priklauso ir šis kaimas, seniūnas Zigmantas Strumyla, pirmą kartą užeiti į namus, kur gyveno 1967 metais gimęs vyras ir jo 1937 metais gimusi motina, mėginta prieš pusantrų metų. Tačiau tiek pats vyras, tiek vėliau grįžusi jo motina, pagalbos atsisakė. Tuomet vyras, seniūno duomenimis, dar pats judėjo, tačiau kaktoje turėjo žaizdą.

„Kai važiuodavome, mūsų paprasčiausiai neįsileisdavo: viskas gerai. Dar prieš mėnesį su ja kalbėjome, sakė, kad viskas gerai, mano vaikas valgo, viskas normalu“, – pasakojo seniūnas.

Pasak Z. Strumylos, dar kartą į namus seniūnijos darbuotojai buvo užėję prieš šventes, tačiau nors motina prie sūnaus svečių neleido, pro durų plyšį pavyko pastebėti, kad kažkas su juo yra negerai, todėl trečiadienį pas moterį atvykta su policija. Tuomet ji taip pat nenorėjo įsileisti žmonių.

Klaipėdos apskrities policijos duomenimis, lovoje gulinčio vyro veidas buvo supuvęs, be nosies, žandų, akių, tačiau asmuo buvo gyvas.

Vyro mama teigė prižiūrinti sūnų, o jo veidas esą apiręs dėl neaiškios ligos. Tai, kad vyras iš tiesų serga odos liga, kuri galėjo sukelti tokius padarinius, policijos pareigūnams patvirtino ir medikai, apžiūrėję vyrą, BNS sakė Klaipėdos apskrities policijos atstovė Andromeda Grauslienė. Jos duomenimis, į ligoninę pristatytas plungiškis vėl raštu atsisakė gydymo.

Plungės ligoninės Priėmimo skubios pagalbos skyriaus vedėjas Rolandas Dėdinas BNS sakė, kad atgabentą vyrą trečiadienį apžiūrėjo chirurgas ir rekomendavo skirti simptominį gydimą, įtariant odos ligą.

„Su direktoriumi sprendėme, kad jį reikėtų simptominiam gydymui paguldyti į slaugos skyrių, bet jie griežtai atsisakė, pasirašė“, – sakė medikas.

Šiuo metu vyras išrašytas iš ligoninės.

Pasak seniūno, vyro motina labai prieštaravo, kad jis būtų vežamas į ligoninę, dėl neadekvačios būklės jos apklausti trečiadienį pareigūnams nepavyko. Tačiau Socialinės paramos skyriaus vedėjos teigimu, moteris iš pažiūros nekelia įtarimų dėl jos psichinės būklės: orientuojasi laike, tvarkosi su pinigais, pati susitvarko reikiamus dokumentus.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder