Su šeima galime atsisveikinti

Su šeima galime atsisveikinti

Vakar Vyriausybėje vyko pasitarimas dėl visuomenėje kontroversiškų reakcijų keliančio Partnerystės įstatymo. Pasak dvasininkų, šiuo įstatymu ruošiama dirva ir tos pačios lyties asmenų „santuokos“ bei įsivaikinimo įteisinimui. Apie tai kalbamės su Panevėžio vyskupu Jonu KAUNECKU.

- Ar partnerystė gali būti prilyginta šeimai ir kokios to pasekmės?

- Bažnyčia pripažįsta tik vieną šeimos supratimą, tai yra tarp vyro ir moters. Jei būtų sulyginta partnerystė ir šeima, būtų pažeistos pastarosios teisės. Mes jau matome, kad šeima darosi diskriminuojama. Jei norima palengvinti bendro turto, ūkio reikalus, galima sutartis sudaryti. Bandoma visokias partnerystes priimti, atseit čia nieko baisaus, tačiau tada vienos lyties asmenys pradės šaukti, reikalauti teisių, kokias turi tradicinė šeima - tai ir santuoka, ir įsivaikinimas. Jei vienalyčių asmenų partnerystė bus prilyginta su vyro ir moters, toliau eis įsivaikinimas. Lietuvai savo idėjas bando įpiršti kitos Europos šalys, tačiau jei pasiduodama įtakai, kelio atgal nebebūna.

- Ar partnerystės įteisinimas nelems santuokos nuvertėjimo dalies visuomenės akyse?

- Aišku, toks įstatymas gali įteigti, kad ir civilinės santuokos nereikia. Einama keliu, kuriuo naikinamos žmogaus vertybės. Galutinis rezultatas bus tik aistros, o vertybių - jokių.

- Tradicinė šeima gyvuoja tūkstančius metų. Ar gali vienadienės kažkieno primestos idėjos žmonių sąmonėje sugriauti jos supratimą?

- Homoseksualizmas buvo jau ir romėnų laikais, dėl to Romos imperija ir žlugo. Šiuolaikiniai mąstytojai ir sako, kad šiuolaikinė civilizacija eina į pražūtį. Griaunamos vertybės, lytiškumo supratimas.

- Ką praranda vaikai, kai juos augina vienos lyties asmenys?

- Pasitaiko vienas kitas kunigas, sugyvenantis su moterimi vaiką, tai šaukiama, kad vaikų teisės pažeidžiamos, jei kunigas neina auginti savo vaiko. Bažnyčia išvaro iš kunigystės tokius kunigus. Vaikas turi teisę turėti tėvą ir motiną. Tai kodėl tada nešaukiama apie vaiko teises, kai jis auga vienalytėse sąjungose? Harmoningam asmenybės vystymuisi būtina mama ir tėtis. Tokia yra rimtų pasaulio psichologų nuomonė. Mes, vyskupai, dažnai vadinami homofobais, tačiau mes nesmerkiame homoseksualų, jiems reikia padėti, tam yra net homoseksualų sielovada, kaip jiems padėti. Tačiau nepritariame jų tarpusavio nenatūraliam paleistuvavimui.

- Ar mūsų valdžia turėtų pataikauti visoms idėjoms, atėjusioms iš Vakarų?

- Mes ir meldžiamės, ir prašome, kad būtų atsižvelgta į Bažnyčios poziciją, bet reikia, kad ir visuomenė įsitrauktų. Juk ir visuomenė yra suklaidinta, nukreipta prieš vertybes.

Norima išrauti ir tikėjimą, ir dorą. Norima sunaikinti žmogų kaip tokį. Kas bus, jei žmogus pasidarys neaišku kas, nei vyras, nei moteris? Koks tada bus žmogus...

D.Grybauskaitė pamatė jovalą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė Vyriausybės siūlomas pataisas dėl civilinės partnerystės vadina jovalu. „Įstatymo dar nemačiau. Kiek žinau, apie namų ūkius lyg ir Bažnyčia kalbėjo. Kai gausiu, tuomet ir pasižiūrėsiu, nes dabar šiame įstatymo projekte yra daug lingvistinio ir dalykinio jovalo“, - vakar sakė šalies vadovė. Paklausta, ar į partnerystę apskritai reikėtų įtraukti tos pačios lyties asmenis, prezidentė atsakė, jog žino, kad įstatyme yra daug teisinių keistenybių, tačiau paties projekto dar nematė. Taigi komentuoti negalinti.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder