Spręsti problemų į Maskvą išvyksta Antanas Vinkus

Spręsti problemų į Maskvą išvyksta Antanas Vinkus

Spręsti problemų su Rusija į Maskvą ketvirtadienį išvyksta buvęs Lietuvos ambasadorius Rusijoje, Premjero Algirdo Butkevičiaus patarėjas Antanas Vinkus.

Kaip "Žinių radijui" teigė A. Butkevičius, A. Vinkus į Maskvą išvyksta ketvirtadienio vidurdienį. Maskva numačiusi daug jo susitikimų.

"Žinant, kad jis buvo ambasadorius Maskvoje ir tikrai buvo gerbiamas, jis turėjo ne vieną telefono pokalbį, yra numatytas planas su kuo jis turi susitikti", - sakė A. Butkevičius.

Pats Premjeras sakė telefonu kalbėjęsis su vienu Rusijos prezidento patarėjų, kurio pavardės įvardinti nenorėjęs, ir sulaukęs jo pažado pasikalbėti su atsakingais pareigūnais.

Vyriausybės vadovas problemų su Rusija priežastis vadina politinėmis. Jam susidarė įspūdis, kad Rusija veiksmų prieš Lietuvą ėmėsi dėl pirmininkavimo ES Tarybai. "O jautriausias klausimas yra Rytų Partnerystė", - sakė A. Butkevičius.

Premjeras tikisi, kad probleminė situacija neužsitęs iki pat lapkričio galo, kai numatytas ES Rytų Partnerystės viršūnių susitikimas Vilniuje.

"Aš esu optimistas, nebe tie laikai, kai buvo galima taikyti tokias priemones. Rusija yra Pasaulio prekybos organizacijos narė, ir reikia laikytis tarptautinių susitarimų, sutarčių ir įsipareigojimų. Kitą savaitę į Lietuvą atvyksta Prekybos direktorato vadovo pavaduotojas. Galėsime pasikalbėti, pateikti išsamesnę informaciją, kuri atsispindi iš Rusijos gautuose laiškuose", - sakė A. Butkevičius.

Kaip ELTA jau rašė, Rusija nuo rugsėjo 12 dienos taikė sugriežtintas patikros priemones Lietuvos vežėjams. Europos Sąjungos prekybos komisaras Karelas de Guchtas (Karel de Gucht) kalbėdamas Europos Parlamente minėjo planuojantis Lietuvos vežėjų klausimą įtraukti į ES darbotvarkę kitoje PPO Prekių ir prekybos taryboje, kuri vyks spalio 18 dieną Ženevoje.

Tačiau Rusija trečiadienį vakare pranešė, kad nuo ketvirtadienio atšaukia nurodymus stiprinti transporto priemonių patikras Lietuvos-Rusijos pasienyje.

Rusija ėmėsi priemonių ir prieš Lietuvos pieno perdirbėjus. Šią savaitę pradėti taikyti jų produkcijos importo į Rusiją apribojimai. EK užtikrino neabejojanti Lietuvos pieno produkcijos sauga, o europarlamentarai trečiadienį demonstravo solidarumą su Lietuva specialioje akcijoje valgydami lietuviškus varškės sūrelius.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder