Specialistai: avariją patyręs oro balionas iš viso neturėjo pakilti

Specialistai: avariją patyręs oro balionas iš viso neturėjo pakilti

Sekmadienio vakarą Kauno apylinkėse nesėkmingai nusileidus karšto oro balionui, sužalojimų patyrė 6 iš 14 juo skridusių žmonių.

Nors avarijos metu aukų išvengta, oreivystės specialistai pripažįsta, kad įgulos narių veiksmai galėjo būti klaidingi. Kita vertus, kaltuosius turėtų nustatyti ne įvykį stebėję liudininkai, o civilinės aviacijos ekspertai.

Lrytas.lt kalbintas oreivis, bendrovės "Oro balionai" vadovas Vytautas Samarinas ragina susilaikyti nuo įvykio vertinimų ir palaukti, kol avarijos priežastis nustatys civilinės aviacijos institucijos.

"Lietuvoje yra vykdoma labai daug skrydžių oro balionais. Be to, ši aviacijos atšaka pas mus labai griežtai prižiūrima. Kur kas griežčiau nei, tarkime, kai kuriose Pietų Europos šalyse. Manau, kad kaltuosius nustatys civilinės aviacijos institucijos, nes vertinti oro sąlygas iš nuotraukų būtų nekompetentinga", - tikina V. Samarinas.

Specialistas neslepia, kad iš vakarykščių nuotraukų matyti, jog oras nebuvo tobulas, bet vertinti meteorologines sąlygas vien tik iš nuotraukų būtų klaidinga.

Karštų oro balionų piloto Gintaro Šurkaus nuomonė griežtesnė. Pasak specialisto, oro balionas išvis neturėjo pakilti, nes audra buvo neišvengiama.

"Vakar panašiu metu skridau virš Lazdijų. Leidausi pastebėjęs pirmuosius audros signalus. Audra mane užklupo praėjus pusvalandžiui nuo nusileidimo", - vakarykštes oro sąlygas komentavo oreivis.

Pasak jo, orlaivio pilotas padarė keletą klaidų. Didžiausia yra ta, kad jis išvis ryžosi skrydžiui.

"Lengva vertinti ir ieškoti klaidų. Galbūt kaltos nepalankios oro sąlygos, galbūt tai buvo žmogiškasis faktorius. Kita vertus, pastarąjį sykį oro balionas Lietuvoje rimtą avariją patyrė prieš 20 metų. Tąsyk avarijoje žuvo orlaivio pilotas, - tikina V. Samarinas. - Oro balionai - saugi transporto priemonė. Jo keleiviai yra instruktuojami prieš kiekvieną skrydį, be to, jie yra draudžiami".

G. Šurkus priduria, kad balioną pilotavęs Gintautas Mockaitis - vienas iš labiausiai patyrusių karštų oro balionų pilotų Lietuvoje, o jo pilotuotas orlaivis - didžiausias iš mūsų šalyje eksploatuojamų.

Sekmadienio incidentas įvyko tada, kai balionas jau buvo beveik nusileidęs, tačiau žemės dar nebuvo palietęs. Netikėtai oro baliono pintinę vėl pakėlė stiprus vėjo gūsis - po kelių akimirkų ji trenkėsi į statomo namo sieną.

Incidentas įvyko Rokų apylinkėse, netoli Marijampolės plento. Pirminiais duomenimis, per incidentą sužeisti 6 žmonės, jie išvežti į Kauno klinikas. Medikai lrytas.lt sakė, jog sužeistieji patyrė rankų, kojų lūžius, jiems sutrenktos smegenys. Vienam iš sužeistųjų stipriai sumuštas pilvas. Nė vienam iš sužeistųjų pavojaus gyvybei nėra.

Oro balionas priklauso Kauno oreivių klubui "Antis". Jis laikomas didžiausiu oro balionu Lietuvoje, kuriuo gali skristi net 16 keleivių.

Piloto G. Mockaičio veiksmus vertins Civilinės aviacijos administracijos (CAA) tyrėjai. Iki tyrimo pabaigos sustabdyta piloto licenzija, oreiviui gresia jos praradimas ilgesniam laikui bei piniginė bauda.

Lietuvos CAA vadovas Kęstutis Auryla lrytas.lt sakė, kad tyrimas pradėtas dėl galimų skrydžių taisyklių pažeidimų. Bus vertinami avariją patyrusio oro baliono piloto G. Mockaičio veiksmai, aiškinamasi, kodėl artėjant audrai jis pakilo į orą kartu su keleiviais.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder