Socialdemokratai pasirengę dirbti su "valstiečiais"

Socialdemokratai pasirengę dirbti su "valstiečiais"

Socialdemokratų partija pasirengusi pradėti derybas dėl valdančiosios koalicijos sudarymo su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS).

Tai po pirmadienį Seimo rūmuose vykusio Socialdemokratų partijos Prezidiumo posėdžio pranešė šios partijos lyderis premjeras Algirdas Butkevičius.

"Paskambinau ponui R. Karbauskiui, pranešiau, kad priimtas toks sprendimas. Jis mūsų sprendimą pasveikino, priėmė teigiamai ir tikimės, kad artimiausiu metu tos derybos prasidės", - žurnalistams sakė A. Butkevičius.

Jo nuomone, jau ateinančią savaitę prasidės derybos.

Politikas nesiėmė atsakyti, kokius reikalavimus kels socialdemokratai. "Tuo metu, kai susėsime už stalo, pasižiūrėsime jų pasiūlymus, pasižiūrėsime, ar tie pasiūlymai atitinka mūsų partijos tam tikras programines nuostatas. Tos pozicijos, kurios skiriasi, (...) tai dėl tų nuostatų kalbėsimės, derėsimės, ir, manau, rasime kompromisą", - sakė A. Butkevičius.

Jis nenorėjo atsakyti, į kiek ministerijų galės pretenduoti socialdemokratai. "Nenorėčiau kalbėti apie ministerijas, tikrai nenorėčiau kalbėti apie ministerijų pasiskirstymą, apie kažkokių ministrų delegavimą į atskiras ministerijas. Pirmiausia sutarkime dėl programinių nuostatų. Kada matysime, kad programinės nuostatos yra panašios, dėl jų galime sutarti ir jas perkelti į Vyriausybės programą. Po to kalbėsime, tikriausiai, apie žmones, kurie galėtų užimti ministrų portfelius, bet, pirmiausia, atsižvelgiant į kompetenciją, o ne į pasiskirstymą kažkokių ministerijų, ar tam tikrų žmonių iš anksto delegavimą", - sakė Socialdemokratų partijos lyderis.

Jis neįžvelgia problemos, jei tiek premjero, tiek Seimo pirmininko postai priklausytų "valstiečiams".

"Tai yra derybos. Aš manau, kad premjero postas, aišku, turi priklausyti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai, o Seimo pirmininko postą, aš išgirdau visiškai neseniai, gali pasiūlyti ir partneriams. Bet jeigu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga pareikalaus ir Seimo pirmininko posto, aš manau, dėl to didelio pasipriešinimo nebus. Seimo narių santykis, lyginant, kiek yra jų partijos ir mūsų partijos, tai yra didžiulis skirtumas", - sakė A. Butkevičius.

Komentuodamas motyvus, kodėl socialdemokratai apsisprendė derėtis su "valstiečiais", A. Butkevičius aiškino, kad "socialdemokratai elgiasi labai atsakingai, jie nenori sukelti jokios politinės krizės, "valstiečių ir žaliųjų" programinės nuostatos labai panašios į socialdemokratų programines nuostatas".

Seimo rinkimus laimėję "valstiečiai" šią savaitę surengė konsultacijas su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų ir Lietuvos socialdemokratų partijos atstovais dėl galimos valdančiosios koalicijos formavimo.

Naujame Seime "valstiečiai" turės 56 parlamentarų mandatus, konservatoriai - 31, socialdemokratai - 17 mandatų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder