Siūloma leisti merams turėti visuomeninius konsultantus

Siūloma leisti merams turėti visuomeninius konsultantus

Siūloma nustatyti teisę merui savo įgaliojimų laikotarpiu turėti visuomeninių konsultantų. Jie teiktų merui konsultacijas, pasiūlymus, išvadas ir kitą informaciją.

Tai numatančias Vietos savivaldos įstatymo pataisas įregistravęs Seimo narys Sergejus Jovaiša siūlo nustatyti, kad mero visuomeniniu konsultantu gali būti pilnametis, nepriekaištingos reputacijos asmuo.

Pagal jo siūlomą projektą, tarybos nariai savo įgaliojimų laikotarpiu galėtų turėti ne daugiau kaip 3 padėjėjus, dirbančius visuomeniniais pagrindais. Tarybos nario visuomeniniu padėjėju galėtų būti pilnametis, nepriekaištingos reputacijos asmuo, nesantis tos savivaldybės administracijos valstybės tarnautojas ar darbuotojas. Visuomeninių padėjėjų nurodymai nebūtų privalomi savivaldybės administracijos, savivaldybės įmonių, įstaigų ir organizacijų darbuotojams, jų įgaliojimai, teisės ir pareigos nustatomos savivaldybės tarybos veiklos reglamente.

"Šios naujos teisinio reguliavimo nuostatos ne tik panaikins teisinę spragą, bet ir užkirs kelią galimam piktnaudžiavimui tarybos nario visuomeninio konsultanto statusu. Projektas parengtas siekiant ištaisyti teisinę spragą dėl savivaldybių merų ir tarybos narių visuomeninių konsultantų ir padėjėjų statuso reglamentavimo", - sako S. Jovaiša.

Dabar galiojančiame Vietos savivaldos įstatyme apibrėžtas baigtinis savivaldybės tarybos nario ir mero teisių ir įgaliojimų sąrašas, kuriame nuostatų dėl visuomeninių padėjėjų ar konsultantų nėra.

"Nors įstatyme nereglamentuotas tokių asmenų statusas, praktika rodo, kad daugumoje savivaldybių merai savo kadencijų metu formuoja visuomeniniu pagrindu veikiančias komandas, kurios veikia neatlygintinai ir pataria merui sprendžiant susidariusias miesto problemas. Visuomeniniai mero konsultantai nėra naujas savivaldybių praktikoje dalykas, greičiau iš natūralaus visuomeninių santykių poreikio atsiradusi praktika, kuri savaime galimai yra naudinga vietos savivaldos sistemoje. Dėl savivaldybių tarybų narių visuomeninių padėjėjų - analogiška situacija. Žiniasklaidoje jau pasirodė informacija, kad tokius padėjėjus, be Vilniaus, Kauno ir kitų miestų, ketina turėti Panevėžio ir Klaipėdos miestų tarybų nariai", - sako projekto autorius S. Jovaiša.

Jo nuomone, Vietos savivaldos įstatyme tikslinga bent minimaliai reglamentuoti tokių visuomeninių pagalbininkų statusą.

"Reglamentavimas padėtų išvengti dviprasmiškų situacijų, galinčių atsirasti, jei atlikdami tarybos narių pavedimus visuomeniniai padėjėjai naudotųsi savivaldybės infrastruktūra, vykdytų pavedimus savivaldybėje ar jos įstaigose. Reglamentavimas būtinas ir tam, kad būtų išvengta galimų piktnaudžiavimo visuomeninio padėjėjo statusu atvejų", - sako politikas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder