Siūloma didinti išmokas už karo prievolės atlikimą savo noru

Siūloma didinti išmokas už karo prievolės atlikimą savo noru

Krašto apsaugos ministras, Seimo narys Juozas Olekas siūlo didinti išmokas už karo prievolės atlikimą savo noru.

Jo įregistruotame Karo prievolės įstatymo pakeitimo projekte numatoma, kad savo noru nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą atliekantiems ar baziniuose kariniuose mokymuose dalyvaujantiems asmenims, kurie nebuvo įrašyti į einamųjų kalendorinių metų šaukimo sąrašą, išmokos didinamos 30 procentų. Nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą atliekantiems ar baziniuose kariniuose mokymuose dalyvaujantiems asmenims, kurie norą atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą ar dalyvauti baziniuose kariniuose mokymuose pareiškė iki įsakymo dėl paskyrimo į karinį vienetą pasirašymo dienos, - 15 procentų.

J. Olekas mano, kad piniginės išmokos nustatymas ir jos didinimas skatins privalomąją pradinę karo tarnybą atlikti savo noru, o tai, savo ruožtu, padės sumažinti karo prievolės administravimo išlaidas.

Šiuo metu Karo prievolės įstatyme nustatyta, kad nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą atliekantys ar baziniuose kariniuose mokymuose dalyvaujantys asmenys yra skatinami piniginėmis išmokomis, kurios didinamos 25 procentais savo noru nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą atliekantiems ar baziniuose kariniuose mokymuose dalyvaujantiems asmenims.

Vadovaujantis Karo prievolės įstatymu, šaukimas į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą ir atitinkamai į bazinius karinius mokymus vykdomas, iki pašaukiamas krašto apsaugos ministro nustatytas nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą/bazinius karinius mokymus atliksiančių karių skaičius. Pirmiausia šaukiami privalomąją pradinę karo tarnybą norintys atlikti karo prievolininkai, jų nelikus - į karo prievolininkų einamųjų metų sąrašą įrašyti noro atlikti tarnybą nepareiškę karo prievolininkai.

Pasak J. Oleko, vykdant šaukimą pasitaikė atvejų, kai į einamųjų metų šaukimo sąrašą įrašyti karo prievolininkai iki paskyrimo atlikti privalomąją pradinę karo tarnybą datos (galutinio šaukiamųjų sąrašo sudarymo) pareiškė norą dėl pirmumo atlikti privalomąją pradinę karo tarnybą.

Todėl projekte siūloma nustatyti pinigines išmokas ir tiems nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą atliekantiems ar baziniuose kariniuose mokymuose dalyvaujantiems asmenims, kurie norą atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą ar dalyvauti baziniuose kariniuose mokymuose pareiškė po jų įrašymo į einamųjų kalendorinių metų šaukimo sąrašą.

"Piniginė išmoka minėtos asmenų grupės atžvilgiu diferencijuotina. Atsižvelgiama į tai, kad vienodo dydžio išmokos, kaip ir tiems, kurie nebuvo įtraukti į einamųjų kalendorinių metų šaukimo sąrašą arba norą atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą ar dalyvauti baziniuose kariniuose mokymuose pareiškė iki įrašymo į einamųjų kalendorinių metų šaukimo sąrašą, nustatymas neskatintų tarnybos atlikti savo noru iki paskutinio šaukimo etapo, nes norą atlikti tarnybą asmenys pareikštų tik tuomet, kai į šaukimo sąrašus patektų atsitiktine tvarka, t. y. pritaikius tam tikrą priverstinį šaukimo mechanizmą", - sako J. Olekas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder