Siūlo pirmalaikius Seimo rinkimus paskelbti birželio 3 d.

Siūlo pirmalaikius Seimo rinkimus paskelbti birželio 3 d.

Dėl parlamentinės krizės opozicinės Seimo frakcijos siūlo paskelbti pirmalaikius Lietuvos Respublikos Seimo rinkimus šių metų birželio 3 d.

Tokį nutarimo projektą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo nariai Gabrielius Landsbergis, Eugenijus Gentvilas, Juozas Olekas, Remigijus Žemaitaitis ir Bronislovas Matelis.

Nutarimo projekte konstatuojama, kad šiurkščiai pažeidusio Konstituciją ir sulaužiusio priesaiką Seimo nario Mindaugo Basčio nepavykusios apkaltos procedūra diskreditavo Seimo kaip tautos atstovybės vardą.

„Seimas neigiamai vertindamas tai, kad Seimo valdančiosios daugumos lyderiai organizavo neteisėtus slapto Seimo narių balsavimo kontrolės būdus, taip pažeidė balsavimo slaptumo ir laisvo Seimo nario mandato principus ir todėl prarado Konstitucijos suteiktą teisę atstovauti tautai, pripažindamas, kad šiuo metu Lietuvą yra ištikusi parlamentinė krizė, kurią gali išspręsti tik pirmalaikiai Seimo rinkimai (...) n u t a r i a paskelbti pirmalaikius Lietuvos Respublikos Seimo rinkimus 2018 m. birželio 3 d.“, - sakoma nutarimo projekte.

Įstatymas numato, kad pirmalaikiai Seimo rinkimai gali būti rengiami Seimo nutarimu, priimtu ne mažiau kaip 3/5 visų Seimo narių balsų dauguma, arba juos skelbia Respublikos Prezidentas Konstitucijos 58 straipsnio antrojoje dalyje numatytais atvejais. Naujo Seimo rinkimai turi būti surengti ne vėliau kaip per tris mėnesius nuo sprendimo dėl pirmalaikių rinkimų priėmimo. Respublikos Prezidento dekrete dėl eilinių Seimo rinkimų, Seimo nutarime ar Respublikos Prezidento dekrete dėl pirmalaikių Seimo rinkimų turi būti nurodoma naujo Seimo rinkimų diena.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder