SGD terminalą gelbės laikinas vamzdis

SGD terminalą gelbės laikinas vamzdis

Iškilmingoms laivo-saugyklos „Independence“ sutiktuvėms besiruošianti šalies valdžia suskubo raminti, kad iki šiol nebaigtas tiesti Suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalą su sausuma jungsiantis pagrindinis vamzdynas jo veiklai jokios įtakos neturės.

Jei nenutiks kas nors netikėto, „Independence“ pro Klaipėdos jūrų uosto vartus įplauks ir prie naujos SGD terminalo krantinės prisišvartuos jau šį pirmadienį. Vis labiau artėjant šiai dienai suabejota, ar po Kuršių marių dugnu turintis eiti pagrindinis dujotiekis, sujungsiantis SGD terminalą su sausuma, bus nutiestas laiku.

Premjeras Algirdas Butkevičius patvirtino, kad 20-40 metrų gylyje eisiančio vamzdžio gręžskylė (vieno metro skersmens) dar nėra baigta. Tačiau siūlė nepulti į paniką, nes SGD terminalo įstatyme numatyta, kad 2400 metrų ilgio dujotiekio tiesimo darbai turi būti atlikti iki gruodžio 3 d. Tądien numatytas ir oficialus SGD terminalo atidarymas.

Teigiama, kad SGD terminalas šiuo metu yra visiškai pasirengęs priimti „Independence“, o pirmosios dujos magistralinius dujotiekius pasieks laikinuoju 70 centimetrų skersmens vamzdžiu, kuris bus paklotas Kuršių marių dugnu.

„Už projektą atsakinga bendrovė „Klaipėdos nafta“ daro viską, kad nebūtų vėlavimų. Tikimės, kad gruodžio 3 d. dujos vamzdžiu tekės iš terminalo į pagrindines mūsų dujotiekių trasas. Testavimo darbams bus nutiestas dar vienas dujotiekis, po vandeniu ant žemės. To niekas nedraudžia daryti, viskas suderinta su institucijomis“, - tvirtino A.Butkevičius. Tarsi pašiepdamas skeptikus jis pareiškė, kad jei reikės, bus pakloti ir trys vamzdžiai.

Pasak „Klaipėdos naftos“ atstovės Indrės Milinienės, nors SGD terminalas pradžioje galės veikti ir be pagrindinio dujotiekio, reikalaujama, kad jį tiesiantis Vokietijos koncernas „PPS Pipeline Systems“ visus darbus atliktų laiku, iki eksploatavimo pradžios gruodžio mėnesį.

„Šiuo metu dujotiekio rangovas „PPS Pipeline Systems“ atlieka pagrindinio dujotiekio gręžimo darbus. Kaip jau ne kartą skelbta, lapkričio mėnesį bus atliekami SGD terminalo testavimo darbai, tuo tikslu - norint laiku juos pradėti - yra pasitelkiama papildoma saugumo priemonė, t.y. montuojamas papildomas technologinis įrenginys. Atlikus reikiamus testavimo darbus ir nutiesus pagrindinę dujotiekio giją, laikinasis technologinis įrenginys bus demontuotas. SGD terminalo eksploatacija galima abiem atvejais“, - sakė I.Milinienė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder