Sezoninis verslas: prekyba miško uogomis ir grybais.

Uostamiesčio turgavietėse - gausu žmonių, prekiaujančių uogomis ir grybais ir taip siekiančių padidinti savo pajamas.

"Mėlynieji" prekystaliai

Daugiausia turguje prekiaujama mėlynėmis. Naujojoje turgavietėje beveik kiekvienas pardavėjas ant prekystalio turi bent po dvi mėlynųjų uogų dėžes.
Mėlynių kainos svyruoja nuo 2,50 Lt iki 2,70 Lt už litrą. Uogos renkamos Skuodo, Jurbarko bei Tauragės rajonų miškuose.
Senojoje turgavietėje mėlynės brangesnės - iki 3 Lt už litrą. Čia jomis daugiausia prekiauja senyvi žmonės, uogaujantys pajūrio giriose, ir jų surinktas derlius nėra labai gausus.
Ponia Marytė Urbonienė, Senajame turguje prekiaujanti žalumynais bei mėlynėmis, "Vakarų ekspresui" sakė jėgų uogauti neturinti: tai daro jos vaikai. Mėlynių jie važiuoja į Kuršių nerijos miškus, nakvoja Nidoje pas pažįstamus. Tačiau uogų parveža nedaug, apie 2 kibirus. "Sunku surinkti - mažutės", - guodėsi moteris. Pašnekovė sakė, jog uždirbtus pinigus ji duoda vaikams.
Iš atokesnių vietovių atvežtomis uogomis prekiauja paaugliai. Senajame turguje kalbinti klaipėdiečiai Edgaras ir Ričardas per dieną parduoda apie 100 kilogramų mėlynių. "Anksčiau pirko kibirais," - pasakojo Edgaras.
Naujojoje turgavietėje kalbintas keturiolikmetis Edgaras prekiauja mėlynėmis, surinktomis Skuodo rajone. Paauglys, drąsiai siūlantis uogas pirkėjams, pasakojo, jog prekyba sėkmingiausia savaitgalį. Jaunieji pardavėjai per dieną teigia uždirbantys 15-20 Lt.

Pirmieji grybai - delikatesas

Senojoje turgavietėje avietėmis bei gelsvomis voveraitėmis prekiaujantis gargždiškis ponas Kęstas sakė šitaip uždarbiaujantis ne pirmus metus. Nors uždirba nedaug, pinigai vis tiek praverčia.
Ponas Kęstas uogauja ir grybauja Gargždų apylinkėje. Pasak jo, uogų gausybės metas einąs į pabaigą, o grybų sezonas dar neprasidėjęs.
Tačiau turguose jau pasirodė pirmosios voveraitės. Ponia Veronika, jau trečius metus turguje prekiaujanti grybais, teigė, kad jų šiemet mažai. "Pernai buvo grybų, o dabar - tik ašaros", - sakė pensininkė. Keturiese grybautojai surinko apie 7 litrus voveraičių. II Melnragėje gyvenanti moteris grybauja Girulių miške.
10 metų "grybavimo stažą" turintis ponas Vincas taip pat sakė, kad grybų šiemet nebus daug: kalti karščiai. Grybauti spiginant vasaros saulei nelengva: "Vaikštai ryte, paskui dar vakaro palauki..."
Ponas Vincas sakė po lietingų dienų radęs ir keletą baravykų. O savo vasarinę veiklą apibūdino šitaip: "Diena miške, diena turguj".
Voveraitės turguose kainuoja 7-10 Lt už litrą ir nėra perkamiausia prekė. Pono Vinco žodžiais tariant, visi nori, bet brangu. Skanūs grybai tapo ne kiekvienam įperkamu delikatesu. O štai avietėms, kurių litras turguose kainuoja 3-4,50 Lt, pirkėjai pinigų negaili.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder