Seimui siūloma vėl tirti galimą CŽV kalėjimą Lietuvoje

Seimui siūloma vėl tirti galimą CŽV kalėjimą Lietuvoje

Seimui siūloma sudaryti laikinąją tyrimo komisiją galutinai ištirti ir įvertinti kaltinimus Lietuvai dalyvavus CŽV kalinių perdavimo ir slapto kalinimo operacijose.

Tokį nutarimo projektą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo įvairioms frakcijoms priklausančių parlamentarų grupė. Komisiją siūloma sudaryti iš 12 Seimo narių pagal Seimo frakcijų proporcinio atstovavimo principą.

Ją siūloma sudaryti reaguojant į Jungtinių Amerikos Valstijų Senato Žvalgybos komiteto ataskaitą dėl Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) sulaikytų asmenų ir kalinimo programos, pabrėžiant šios ataskaitos svarbą demokratijai ir tarptautinės bendruomenės kovai už žmogaus teises.

Seimui siūloma atsižvelgti į neseniai paaiškėjusias tyrimo aplinkybes ir Amerikos žiniasklaidos paskelbtus faktus, kurie tik patvirtina įtarimus, kad Lietuvoje Jungtinių Amerikos Valstijų Centrinės žvalgybos valdybos kalėjimai buvo.

2010 m. Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas buvo atlikęs tyrimą dėl galimo CŽV kalėjimo Lietuvoje.

Primindami apie tai, komisijos sudarymo iniciatoriai pastebi, kad Europos Parlamentas ragina Lietuvą tęsti tyrimą, jeigu paaiškės nauja informacija, nes yra likę daug neatsakytų klausimų, susijusių su CŽV operacijomis Lietuvoje.

Jeigu Seimas pritartų, komisija turėtų atsakyti į 8 klausimus. Tarp jų yra klausimas ir apie tai, kokius įstatymus reikia keisti, kaip peržiūrėti parlamentinę slaptųjų agentūrų kontrolę, kad tokie tarptautinės bendruomenės įtarimai ir kaltinimai Lietuvai nepasikartotų, kad Lietuvoje daugiau nebebūtų slaptųjų kalėjimų?

Siūloma nustatyti, kad komisija pateiktų Seimui išvadas ir pasiūlymus iki 2015 m. birželio 3 d.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder