Seimo Pirmininkė siūlo palikti mergaitę auginti laikiniems globėjams

Seimo Pirmininkė siūlo palikti mergaitę auginti laikiniems globėjams

Laimutė Stankūnaitė, nepaisant jai palankaus teismo sprendimo, galėtų palikti mergaitę laikiniems globėjams. Tai būtų išmintinga išeitis, mano Seimo Pirmininkė Irena Degutienė.

Trečiadienio rytą "Žinių radijuje" kalbėdama apie įvykius Garliavoje, Seimo Pirmininkė juos lygino su bibliniais siužetais.

"(...) matydama protu nesuvokiamus vaizdus, kai plėšoma mergaitė, prisiminiau seną istoriją iš Biblijos, kaip pasielgė išmintingasis karalius Saliamonas, kai pas jį atėjo dvi moterys, kurios negalėjo sutarti, kuriai iš jų priklauso gyvas kūdikis, o kurios kūdikis yra miręs. Saliamonas, matydamas, kad niekaip negali išspręsti ginčo, paėmė kardą ir sako: "Padalinsiu kūdikį pusiau". Ir išgirdusi tokį sprendimą ta apsimetėlė motina iš karto sutiko - "gerai", jei ne vienai, tegul tas kūdikis miršta, o tikroji motina su ašaromis sutiko geriau atiduoti kūdikį, kad jis augtų su netikrąja motina, bet kad liktų gyvas", - kalbėjo I. Degutienė.

"Kodėl papasakojau šią istoriją iš Biblijos? Nes matau, kad vaikas plėšomas pusiau, griaunamas ir naikinamas to vaikelio gyvenimas. Tikrai, gal reikėtų (...) prisiminti net tą pavyzdį iš Biblijos ir, nepaisant net ir palankių teismo sprendimų motinos atžvilgiu, gal tikrai tegu geriau augtų ten, kur jis dabar auga, ir užaugęs ateitų pas tą pačią mamą ir pasakytų: "Ačiū, mama, kad padėjai tašką šioje istorijoje ir kad nesugriovei mano likusios vaikystės dalies ir pabandei duoti man galimybę gyventi", - tęsė parlamento vadovė.

Pasak I. Degutienės, šiuo metu, kai nė viena iš suaugusiųjų pusių nenori nusileisti, nors yra priimtas teismo sprendimas, "reikėtų suaugusiems sveiko proto, kad padėtų tašką šioje beprotiškoje istorijoje".

Seimo vadovė teigė, kad mergaitė tapo ne tik artimiausių žmonių, turinčių kraujo ryšį, bet ir kitų įkaite.

"Čia arbitro negali būti. Tiktai patys artimieji turi apsispręsti, ar jie iš tikrųjų myli ir nori nutraukti visą šitą purvą vaiko atžvilgiu, nes aš matau, kad vaikas dabar yra suaugusių žmonių peštynių įkaitas. (...) Suaugę žmonės turi apsispręsti, galbūt, kaip minėjau, padarytą tą saliamonišką sprendimą ir pasakyti: "Baigiame vaiko labui, nepaisant koks yra netgi teismo sprendimas. Jeigu aš pati, būdama vaiko mama, apsispręsčiau, kad myliu vaiką ir svarbiausia yra vaiko gyvenimas ir psichinė sveikata, tai galbūt ta motina pagal Bibliją padarė tokį sprendimą vardan to, kad tas vaikas liktų gyvas ir gyventų. Ji atidavė vaiką netikrai mamai, nusileido vardan to, kad vaikas liktų gyvas. Tai čia ir reikia tos išminties, artimųjų išminties, tik jie gali nutraukti visą šitą istoriją", - sakė Seimo Pirmininkė.

I. Degutienė taip pat paragino kolegas, Seimo narius, ir kitus politikus susilaikyti nuo komentarų šia tema.

ELTA primena, kad Kėdainių rajono apylinkės teismas leido iš globėjos namų prievarta paimti ir atiduoti L. Stankūnaitei dukrą, tačiau tai iki šiol nepadaryta.

Trečiadienio Seimo darbotvarkėje numatyta diskusija "Dėl brutalaus elgesio su vaiku kovo 23 d. Garliavoje ir dėl giluminės krizės Lietuvos teisėsaugoje".

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder