Seimo nariai išeis ne tuščiomis

Seimo nariai išeis ne tuščiomis

Po praėjusių Seimo rinkimų be sočių ir šiltų darbo vietų liko rekordinis skaičius dabartinių parlamentarų - net 82. Prisiekus naujiesiems Seimo nariams, senbuviams beliks trauktis, tiesa, dauguma gaus solidžias kompensacijas. Tam Seimo kanceliarija numačiusi beveik 1,34 mln. eurų.

Pagal Seimo statutą į parlamentą neperrinktam politikui išmokama tiek vidutinių mėnesinių Seimo nario atlyginimų dydžio išeitinė išmoka, kiek metų nepertraukiamai truko jo kadencija Seime, tačiau ne mažesnė nei 2 ir ne didesnė nei 6 seimūno algų dydžio. Šiuo metu parlamentaro pareiginė alga siekia 2,531 tūkst. eurų, neatskaičius mokesčių.

Ilgiausią darbo stažą parlamente iš pralaimėjusiųjų rinkimus turi Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovė Vilija Aleknaitė-Abramikienė. Ji Seime nepertraukiamai darbavosi net 24 metus. 16 metų iš eilės į Seimą būdavo išrenkami socialdemokratai Birutė Vėsaitė ir Bronius Bradauskas, „darbietė“ Dangutė Mikutienė, liberalė Dalia Teišerskytė. Visi jie užsitarnavo „padidintas“ 6 mėnesių Seimo nario darbo užmokesčio kompensacijas, mat pagal įstatymą už kiekvienus 3 valstybei atidirbtus metus priklauso 3 proc. dydžio atlyginimo priedas.

Po 4 kadencijas, bet su pertrauka Seime yra dirbę ir konservatoriai Arvydas Vidžiūnas, Kazimieras Kuzminskas bei Rytas Kupčinskas. Socialdemokrato Vytauto Saulio stažas Seime - taip pat 16 metų, tačiau į 2008-2012 m. Seimą jis nebuvo išrinktas, todėl jam priklauso tik 4 mėnesių atlyginimo dydžio kompensacija.

Liberalas Arminas Lydeka taip pat dirba Seime ketvirtą kadenciją, tačiau nepertraukiamai - tik nuo 2014 m. liepos 1 d., pagal sąrašą pakeitęs į Europos Parlamentą išrinktą kolegą Petrą Auštrevičių. Todėl jam priklauso 2 atlyginimų dydžio kompensacija.

Jo partijos kolegai Šarūnui Gustainiui pasisekė labiau: jis Seime darbuojasi tik šiek tiek daugiau nei 1,5 metų (nuo 2015 m. kovo 24 d., kai buvo išrinktas Žirmūnų vienmandatėje apygardoje socialdemokratą Vytenį Povilą Andriukaitį paskyrus Europos komisaru), bet pretenduoja į 2 atlyginimų dydžio išeitinę, mat pagal Seimo statutą ilgesnė nei 6 mėnesių darbo trukmė prilyginama vieniems kadencijos metams.

Pagal tą pačią tvarką 2 mėnesių seimūno algos dydžio kompensacija priklausys ir „Drąsos kelio“ atstovui Audriui Nakui, pagal sąrašą nuo pernai balandžio 14-osios pakeitusiam mirusį Seimo narį Algirdą Patacką.

Rinkėjų valia išskyrė parlamentarų brolio ir sesers Eugenijaus Gentvilo ir Virginijos Baltraitienės kelius: brolis išrinktas į Seimą pirmu numeriu Lietuvos liberalų sąjungos sąraše, o „darbietė“ V.Baltraitienė, jos partijai neperžengus būtinojo 5 proc. barjero, kovėsi II ture Kėdainių vienmandatėje apygardoje ir nusileido save išsikėlusiam gydytojui ginekologui Dariui Kaminskui.

Dar didesnė nesėkmė ištiko Lietuvos rusų sąjungos tarybos pirmininką Sergejų Dmitrijevą ir jo seserį, tarybos sekretorę Larisą Dmitrijevą. Abu jie į Seimą buvo išrinkti pagal pastarųjų rinkimų autsaidere tapusios Darbo partijos sąrašą. L.Dmitrijeva parlamentaro duonos ragavo pirmą kartą, o jos brolis yra dirbęs 2000-2004 m. Seime. Tačiau kompensacija bus abiem vienoda - 4 mėnesių darbo užmokesčio dydžio.

Kauniečių konservatorių Kupčinskų šeimai spalio 23-ioji irgi tapo juoduoju sekmadieniu - net 16 metų Seime išdirbęs Rytas Kupčinskas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų sąraše liko toli už brūkšnio, atskiriančio išrinktuosius Seimo narius nuo pretendavusiųjų. Estafetę bandė perimti jo sūnus, buvęs Kauno meras Andrius Kupčinskas, tačiau sausai prapylė rinkimus Kalniečių vienmandatėje apygardoje Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatei Aušrai Papirtienei.

O štai su solidžia 6 mėnesių Seimo nario darbo užmokesčio kompensacija tautos išrinktųjų rūmą paliekančiam partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovui Remigijui Ačui nusiminti nėra ko - šeima didelių pajamų nepraras, mat pagal Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąrašą į naująjį Seimą pateko R.Ačo žmona Vida Ačienė. Rinkėjai pademonstravo pasitikėjimą kandidate ir išreitingavo V.Ačienę iš 45 sąrašo vietos prieš rinkimus į 32 vietą.

 

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder