Seimo nariai išdrįso palaikyti kaimynus

Seimo nariai išdrįso palaikyti kaimynus

Pasibaigus Lenkijos Seimo maršalkos Mareko Kuchcinskio vizitui Lietuvoje, grupė parlamentarų Seimo sekretoriate įregistravo rezoliucijos projektą, kuriuo reiškiamas palaikymas kaimyninėje šalyje vykstančioms reformoms. Taip pat jame nepritariama galimoms sankcijoms, kuriomis Europos Sąjunga grasina Lenkijai.

Rezoliucijos projektą pateikė 13 Seimo narių, atstovaujančių įvairioms frakcijoms. Daugiausia pasirašiusiųjų, t.y. trys, - Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos atstovai.

Projekte dėkojama mūsų šalyje apsilankiusiam Lenkijos Seimo maršalkai, išreiškusiam norą stiprinti dvišalius santykius, ir akcentuojama, kad Europos Sąjungoje svarbu laikytis bendros pozicijos. Parlamentarai pritaria kaimynų vykdomoms šeimos stiprinimo reformoms ir vidaus politikai. Seimas, rašoma rezoliucijoje, „reiškia paramą, įsipareigoja remti ir solidarizuojasi su Lenkijos Respublika dėl prieš ją pradėtų Europos Sąjungos procedūrų ir rekomenduoja nepalaikyti galimų sankcijų“.

Tokių veiksmų ES institucijos imasi dėl Lenkijoje vykdomos teismų reformos ir šalies laikysenos neįsileisti pabėgėlių.

Be abejonės, rezoliucija, jeigu jos vienokiai ar kitokiai redakcijai pritartų parlamentarai, būtų ne tik palankiai sutikta kaimynų. Tai būtų proga Briuseliui parodyti, kad Lietuva vis dėlto gali turėti kitokią nuomonę. Tačiau žinant, kaip mūsų šalies valdžia uoliai vykdo ES institucijų nurodymus, kyla abejonė, ar neliks šis trylikos politikų projektas šauksmas tyruose.

Vienas rezoliuciją pasirašiusių parlamentarų „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos narys Algimantas Dumbrava teigia, kad savo parašą suraitė dėl to, kad Lenkija jam imponuoja savo tvirtumu:

- Valstybė nutarė, kad tų pabėgėlių neturėtų būti ir aš tokią principingą poziciją gerbiu. Tuo labiau kad dabar mes patys matome, kas vyksta Europoje, kiek nusikaltimų ir visokių incidentų, teroristinių aktų. Ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel jau kalba apie galimybę apriboti pabėgėlių atvykimą į šalį. Kaip matyti, viskas klostosi gana logiškai.

- Ar tikite, kad Seimas tą rezoliuciją priims?


- Labai sunku pasakyti. Aš negaliu kalbėti už kitas partijas. Manau, kad partija „Tvarka ir teisingumas“ ją palaikytų, o dėl kitų partijų, manau, gali būti sudėtinga. Vis dėlto aš tikiuosi, kad Seimas pritars, nes ji nesukeltų jokių grėsmių viduje, o Lenkijai, kaip mūsų strateginei partnerei, būtų parama. Taip, mūsų pozicijos dėl pabėgėlių skiriasi. Prezidentė pritaria, kad į Lietuvą jie atvyktų, bet matau tam tikrą ribą ir atsargų požiūrį į šitą reikalą, kad jų nebūtų čia labai daug. Ir Sauliaus Skvernelio pozicija yra panaši - pabėgėlių priimti tiek, kiek esame įsipareigoję, ir ne daugiau. Todėl nemanau, kad įvyktų kažkas nelogiško. Tos skirtingos pozicijos neturėtų įkalti pleišto tarp mūsų valstybių.

- Višegrado šalys išdrįsta ginti savo interesus. O ar to paties nepasigendate mūsų valstybėje?

- Pasigendu. Bet tai turbūt lemia mūsų geopolitinė padėtis, kokie yra santykiai su Rusija. Ir tai galbūt mus laiko trupučiuką rezervuotus - mes linkę daugiau viskam pritarti, kad neprarastume didžiųjų Europos Sąjungos valstybių pasitikėjimo, kad turėtume užtarimą ir tas mums truputį trukdo. Lenkija yra didelė valstybė, ekonomiškai stipri, jų valdžia ir žmonės turi tam tikrą atsvarą bendrai ES politikai. Mūsų skirtingos svorio kategorijos, daug kam pritariame, ką pasako Briuselis, daug nediskutuojame, nors, aišku, turėti tvirtesnę savo poziciją būtų smagu.

- Lenkai gina tai, ko mes nesugebame. Šiandien daug kas pripažįsta, jog stojant į ES mažai kas nujautė, kad joje nebus paisoma nei nacionalinės teisės, nei nacionalinių interesų...

- Man kažkodėl atrodo, kad kol mūsų nebuvo ES, tai tokios viršenybės nebuvo, o diktatas atsirado vėliau, kai mes įstojome. O gal mes tiesiog mažiau žinojome. Tai yra labai diskutuotini dalykai. Aš, pavyzdžiui, žiūrėdamas iš savo regiono, kur yra uždaroma atominė elektrinė, prisimenu: sakė, tik uždarykite, jie finansuos, o šiandien mes matome, kaip tas finansavimas stringa, visaip išsisukinėjama. Kai stojome, buvo daug rožinės spalvos, o realybėje ne taip gražu.

- Šiuo atveju būtų bent šioks toks stuburo parodymas.


- Be abejonės, tai svarbu ir mums. Ir lenkai matytų, kad jie ne vieni.

 

 

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder