Seime priimtos Teritorijų planavimo įstatymo pataisos

Seime priimtos Teritorijų planavimo įstatymo pataisos

Seimas šiandien priėmė Vyriausybės teiktą naujos redakcijos Teritorijų planavimo įstatymą, palengvinantį sąlygas verslui, plačiau atveriantį kelius investuotojams.

Nuo šiol sumažės perteklinių procedūrų ir dokumentacijos – modernizuojant, statant urbanizuotos teritorijos pastatus nebereikės detaliųjų planų. Savivaldybė ir valstybė, o ne verslas, kaip buvo anksčiau, tampa planavimo organizatoriumi, taip pat nebereikės kiekvienam projektui atskirai rengti poveikio aplinkai vertinimo.

„Tikimės, kad tai paskatins ne tik Lietuvos verslininkus, verslų jaunimą imtis naujų projektų, bet ir padės pritraukti užsienio investicijas, kurios neretai buvo kreipiamos į palankesnes sąlygas turinčias kaimynines šalis, – sako Ministras Primininkas Algirdas Butkevičius. – Dabar trečdaliu arba perpus sutrumpės projektų derinimo terminai, būtinos procedūros užtruks trumpiau, bus skaidresnės ir aiškesnės.”

Vyriausybės vadovas pažymi, kad aiškiai apibrėžta, sukonkretinta savivaldybės ir valdininkų atsakomybė sudarys prielaidas efektyviau kovoti su galimais valdininkų piktnaudžiavimais tarnyba, nesąžiningumo atvejais.

Naujos redakcijos įstatyme išskiriami valstybinės svarbos prioritetiniai projektai (pavyzdžiui, tokie, kaip „Rail Baltica“). Bus nustatyta tvarka, kaip jie turi būti planuojami ir derinami, jiems suteikiama viršenybė. Tai padės išvengti pasitaikančios praktikos, kai gyventojai, sužinoję apie tokias statybas, susiperka sklypus ir ima kelti įvairius reikalavimus, dėl ko ima kilti projekto kaina, vilkinimas jo įgyvendinimas.

„Statybos yra neišvengiama krašto ekonominės raidos sąlyga. Įstatyme išlieka visi statybų architektūrinės, urbanistinės bei kraštovaizdžio priežiūros saugikliai. Ateinančioms kartoms turime palikti ne tik tai, ką išsaugojome per amžius, bet ir savo laikmečio urbanistinės kultūros ženklus“, – pažymi premjeras A. Butkevičius.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder