Seime - palankus Rolandui Paksui balsavimas

Seime - palankus Rolandui Paksui balsavimas

Seimas po pateikimo pritarė Konstitucijos 56 straipsnio pakeitimo projektui, kuris atvertų "tvarkiečių" lyderiui europarlamentarui Rolandui Paksui galimybę tapti Seimo nariu.

Ketvirtadienį už šią Konstitucijos pataisą balsavo 81 Seimo narys, prieš buvo 5, susilaikė 28 parlamentarai.

Pagal projektą, "Seimo nariais negali būti renkami asmenys, kurie šiurkščiai pažeidė Konstituciją arba sulaužė priesaiką ir kuriuos apkaltos proceso tvarka Seimas pašalino iš einamų pareigų ar panaikino Seimo nario mandatą, jeigu nuo pašalinimo ar panaikinimo nepraėjo 10 metų".

"Jeigu šita pataisa būtų priimta, mes nutrauktume diskusijas, kad žmogus tarsi nuskriaustas. Leiskite galų gale žmonėms nuspręsti, ar Rolandas Paksas gali būti Seimo nariu, ar negali, tai priklausys nuo žmonių pasitikėjimo. Darome Konstitucijos pataisą, kad patys žmonės galėtų nuspręsti", - sakė Konstitucijos pataisos projektą pateikęs Seimo narys "tvarkietis" Remigijus Žemaitaitis.

Seimo narys Linas Balsys atkreipė dėmesį į tai, kad, atkūrus politikui teisę tapti Seimo nariu, jis gali būti renkamas ir į Prezidentus.

"Lietuva išsirinks tokį Prezidentą, kokį norės", - tvirtino Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys, ragindamas suteikti teisę žmonėms patiems nuspręsti.

Tuo tarpu Seimo narys konservatorius Kęstutis Masiulis mano, kad reikėtų suteikti teisę kandidatuoti tik į Seimą, bet ne į Prezidentus.

"Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) neįpareigojo leisti tam žmogui kandidatuoti į Prezidentus. (...) Kalbame ne tik apie R. Paksą, yra ir Linas Karalius, turėtų būti ta pati norma, kad jie galėtų būti renkami į Seimą, bet negalėtų būti renkami į Prezidentus", - sakė K. Masiulis.

Šiuo metu pagal galiojančią konstitucinę doktriną visam laikui Seimo nariu negali būti renkamas asmuo, kurį Seimas apkaltos proceso tvarka pašalino iš einamų pareigų ar panaikino jo Seimo nario mandatą.

Konstitucijos 56 straipsnio pataisos projektą savo parašais parėmė 100 Seimo narių. Jie mano, kad, priėmus siūlomą projektą, būtų ne tik įgyvendintas EŽTT sprendimas byloje "Paksas prieš Lietuvą", bet ir užtikrinta žmonių nuomonės raiškos laisvė.

Planuojama, kad į Seimo plenarinių posėdžių salę Konstitucijos pataisos projektas turėtų sugrįžti birželio 30 d.

Konstitucijos 170 straipsnyje nustatyta, kad Konstitucijos keitimo įstatymų projektai po jų pateikimo Seimo posėdyje skelbiami visuomenei svarstyti. Šie projektai negali būti svarstomi ir priimami skubos ar ypatingos skubos tvarka.

Pagrindinis Konstitucijos keitimo įstatymų projektus svarstantis komitetas yra Teisės ir teisėtvarkos komitetas. Jis projektą privalo apsvarstyti ne vėliau kaip prieš 10 dienų iki šio projekto svarstymo Seimo posėdyje. Teisės ir teisėtvarkos komiteto priimtas sprendimas dėl Konstitucijos keitimo įstatymo projekto likus ne mažiau kaip 7 dienoms iki projekto svarstymo Seimo posėdyje turi būti išdalytas Seimo nariams, taip pat įteiktas Respublikos Prezidentui ir Vyriausybei.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder