Seimas toliau tyčiojasi iš spaudos

Seimas toliau tyčiojasi iš spaudos

Seimo nariai vėl surado pretekstą, kuris jiems suteikė galimybė nesvarstyti įstatymo pataisų dėl lengvatinio pridėtinės vertės mokesčio (PVM) taikymo spaudai. Šįkart jiems neva pritrūko laiko diskusijoms ir jas perkėlė į kitos savaitės antradienio posėdį.

Šis cirkas tęsiasi jau nuo praėjusių metų pabaigos, kai Seimas neįteisino prezidentės siūlyto lengvatinio 9 proc. PVM tarifo spaudai. Klausimas dėl formalių priežasčių buvo nukeltas iki šių metų pavasario. Parlamentarai, priimdami pavasario sesijos darbų programą, buvo įsipareigoję tai padaryti dar kovo mėnesį, tačiau iki šiol vilkino sprendimo priėmimą.

Buvo nuspręsta svarstyti šias įstatymo pataisas, kurios per visą "marinavimo" laikotarpį apaugo įvairiais kitais parlamentarų pasiūlymais - lengvatinį PVM norima taikyti neperiodiniams informaciniams leidiniams, viešbučiams, visiems maisto produktams, išskyrus alkoholinius gėrimus ir tabako gaminius, vaikų automobilio kėdutėms, dviratininkų šalmams, meno ir kultūros bei sporto renginių, muziejų, pramogų parkų, zoologijos sodų bilietams, knygoms.

Norėdamas rasti išeitį iš susidariusios situacijos parlamentaras Jurgis Razma vakar buvo pateikęs siūlymą įstatymo projekte palikti tik pirminę prezidentės teiktą nuostatą.

"Šis siūlymas tampa vis aktualesnis, žinant, kad įmonės, įvertindamos neišspręstą ES šalių viešųjų finansų būklę ir galimą ekonomikos kritimą, mažina reklamos užsakymus, dėl to spaudai vis sunkiau išsilaikyti. Platinimo išlaidų pabrangimo numatytas kompensavimas, taip pat padidinti asignavimai spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondui iš dalies sprendžia vietos, regioninės bei kultūrinės krypties spaudos padėties pagerinimą, bet to nepakanka. Todėl Seime reikėtų palikti galimybę balsuoti svarstymo ir priėmimo stadijoje dėl minėtos pirminės prezidentės idėjos. Jeigu ji būtų teikiama su opozicinių frakcijų dosniai pažertomis papildomomis PVM lengvatomis, tai sukurtų kelių šimtų milijonų litų papildomą biudžeto deficitą ir atsakomybę už viešųjų finansų būklę jaučiantys Seimo nariai už tokį siūlymą negalėtų balsuoti", - savo rašte aiškino J. Razma.

Visgi posėdžiui tuo metu pirmininkavęs Česlovas Stankevičius nusprendė, kad diskusijoms svarstant minėtąsias įstatymo pataisas neužteks tiek laiko, kiek buvo numatyta darbotvarkėje, ir pasiūlė perkelti jų svarstymą į kitos savaitės antradienio posėdį. Jo pasiūlymą 5 balsų persvara palaikė dauguma posėdyje dalyvavusių seimūnų. Beje, pats J. Razma šiame balsavime nedalyvavo.

 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder