Seimas svarstys, ar seneliams suteikti vaiko priežiūros atostogas

Seimas svarstys, ar seneliams suteikti vaiko priežiūros atostogas

Seimas po pateikimo pritarė siūlymui iki vaikui sukaks 2 metai suteikti vaiko priežiūros atostogas ne tik motinai, tėvui, įmotei, įtėviui arba globėjams, bet ir vienam iš dirbančių vaiko senelių. Taip pat siūloma ligos išmokas sergančiam šeimos nariui arba vaikui slaugyti suteikti ne tik tėvams, bet ir vienam iš dirbančių vaiko senelių arba globėjui. 

Antradienį po pateikimo už tokį Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimo projektą, kurį pateikė Seimo narė konservatorė Monika Navickienė, balsavo 49 Seimo nariai, prieš buvo 3, susilaikė 16 parlamentarų. Seimas pritarė socialdemokrato Algirdo Syso siūlymui kreiptis dėl šio projekto Vyriausybės išvados. 

Pasak M. Navickienės, siekiama suteikti jaunoms šeimoms galimybę pasirinkti sau tinkamą vaiko priežiūros principą ir, esant poreikiui, neprarasti profesinių įgūdžių bei greičiau sugrįžti į darbo rinką. Parlamentarės nuomone, „Sodra“ dėl tokio jos siūlymo nenukentėtų.

Parengti įstatymo pataisas M. Navickienę paskatino neigiama valstybės demografijos tendencija, kai visuomenei sparčiai senėjant gimstamumo lygis auga nepakankamai. 

Seimo narė M. Navickienė siūlo, kad įstatymo pataisos įsigaliotų nuo 2018 metų. 

Šiuo metu galiojantis Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymas numato, kad teisė gauti vaiko priežiūros išmoką turi vienas iš tėvų (įtėvių) ar globėjas, teisė gauti ligos išmoką sergančiam šeimos nariui slaugyti arba vaikui turi vienas iš tėvų (įtėvių). 

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder