Seimas pritarė Koncesijos sutarčiai su "Hitachi"

Seimas pritarė Koncesijos sutarčiai su "Hitachi"

Trečiadienį nenumatyto posėdžio metu Seimas po svarstymo balsavimu pritarė Atominės elektrinės įstatymo pakeitimo projektui. Šis pritarimas reiškia, kad Visagino atominės elektrinės (VAE) projektas gali būti vykdomas toliau.

67 Seimo nariai balsavo už, 16 - prieš, 25 parlamentarai susilaikė.

Vieningai už projektą balsavo valdantieji: Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Liberalų ir centro sąjungos bei Liberalų sąjūdžio frakcijų nariai. Projektą palaikė ir dauguma opozicinės Darbo partijos narių. Tuo tarpu dauguma Tvarkos ir teisingumo partijos frakcijos narių, mišrios Seimo narių grupės narių, taip pat visi Krikščionių partijos ir Socialdemokratų partijos frakcijos nariai balsavo prieš arba susilaikė.

Seime toliau svarstomi lydimieji įstatymai, susiję su VAE projektu. Galutinis balsavimas dėl visų su VAE projektu susijusių įstatymų pataisų numatomas ketvirtadienį.

Prieš balsavimą Seimo nariams buvo išdalintos Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) išvados, kuriose teigiama, kad, įvertinus Atominės elektrinės įstatymą antikorupciniu požiūriu, pažeidimų nenustatyta.

VAE projekto vertė siekia 17 mlrd. litų. Lietuvos dalis sudarys apie 6 mlrd. litų. Planuojama, kad jėgainės statybos prasidės 2015 metais, o veikti elektrinė pradės 2020-2021 metais.

Skaičiuojama, kad elektrinėje vykdomos gamybos sąnaudos sudarys po 7-10 centų už kilovatvalandę, bet dar 10-15 centų už kilovatvalandę kainuos paskolų statyboms aptarnavimas. Paskola visiškai turėtų būti grąžinta iki 2038-2040 metų.

Gruodį iš atominės elektrinės projekto pasitraukus Lenkijai, joje toliau dalyvauja Lietuva, Latvija, Estija ir strateginis investuotojas - Japonijos "Hitachi".

Prognozuojama, kad statant Visagino AE Lietuvos įmonės gali sulaukti užsakymų, kurių vertė siektų iki 5 mlrd. litų, planuojama sukurti apie 6 tūkst. naujų darbo vietų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder