Seimas nesumažino akcizo alkoholiui

Seimas nesumažino akcizo alkoholiui

Seimas palaikė Prezidentės veto ir nesumažino akcizo mokesčio alkoholiniams gėrimams.

Už tai ketvirtadienį buvo 69, prieš - 8, susilaikė 18 parlamentarų.

Lietuvoje 100 litrų etilo alkoholiui, kaip ir iki šiol, bus taikomas 4 tūkst. 416 litų akcizas.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė buvo vetavusi Akcizų įstatymo pataisas, kuriomis siūloma sumažinti akcizo mokestį alkoholiniams gėrimams. Šalies vadovės vyriausiasis patarėjas ekonominės ir socialinės politikos klausimais Nerijus Udrėnas yra sakęs, kad valstybė teisės aktais ūkinę veiklą turi reguliuoti taip, jog ji tarnautų bendrai visos tautos, o ne pavienių asmenų gerovei.

Be to, buvo išreikšta pozicija, kad priimtos įstatymo nuostatos turėtų tiesioginės neigiamos įtakos valstybės finansų rodikliams - etilo alkoholio akcizo tarifo sumažinimas reikštų 2011-ųjų metų valstybės biudžeto pajamų sumažėjimą apie 100 mln. litų. Tam, kad būtų kompensuota ši dalis, anot N. Udrėno, alkoholinių gėrimų realizavimas per metus turi padidėti daugiau kaip 63 proc. Tai viršytų realizacijos piką 2007 metais.

Kritiką akcizo mažinimui buvo išsakęs ir Premjeras Andrius Kubilius.

"Keistai nuskambėjo nauja ponios Graužinienės kovos su korupcija taktika, tai yra gėrimo propagavimas. Tai dabar mūsų vyrai galės legaliai pasakyti savo žmonoms, kai eis laužti buteliuką, kad einam kovot su korupcija, ir moterys turės palaiminti. Tai tikrai ne pats geriausias svarstymo būdas Seime. Ačiū visiems, kad 100 mln. litų yra sutaupyta socialinėms išmokoms", - po balsavimo sakė Seimo narys Rimantas Jonas Dagys.

Socialdemokratas Jonas Jagminas taip pat dėkojo kolegoms už "gėdingą įstatymą", kuris nebuvo priimtas.

"Ačiū Dievui, kad šis įstatymas nepraėjo", - konstatavo parlamentaras.

Tuo tarpu "tvarkietis" Petras Gražulis apeliavo į Bažnyčią, kuri nepareiškia savo pozicijos tautos girtavimo klausimu.

"Šiek tiek buvo užsiminta apie Bažnyčios poziciją - ar Bažnyčia turi teisę kalbėti, ar ji turi tylėti. Manau, kad Bažnyčia privalo kalbėti, bet privalo kalbėti ne vien tik šituo klausimu, o visais socialiniais klausimais, kai vieni lobsta, o kiti skursta, galo su galo nesuduria. O Bažnyčia šiandien tyli. Kai buvo organizuojamos homoseksualių žmonių eisenos, Popiežiaus atstovas Lietuvoje pasmerkė tas eitynes. (...) 53 inteligentai, mokslininkai, visuomeninių organizacijų atstovai, signatarai kreipėsi į Bažnyčią. (...) Bažnyčia tylėjo, Bažnyčia tyli. (...) Kodėl jie tyli esminiais klausimais, ar tiktai vienintelis šis klausimas yra svarbiausias?", - retoriškai klausė P. Gražulis.

"Darbietis" Kęstutis Daukšys siūlė alkoholizmo problemas spręsti kitais būdais.

"(...) Atrodo, kad jei akcizas bus toks, koks buvo, tai žmonės mažiau gers, o, jeigu sumažins, tai daugiau gers. Kiek gėrė žmonės, tiek ir gers. Tiktai šiuo atveju gers daugiau kontrabandinio (alkoholio - ELTA). (...) Jeigu jau šnekate, kad iš 1 lito alkoholio išeina 10 litų sveikatos apsaugai, tai negirdėjau, kad sveikatos apsaugos biudžetas būtų 10 mlrd. Mieli kolegos, ar šiandien priimsime vieną ar kitą įstatymą, nuo to žmonių gyvenimas nepasikeis. Žmonių gyvenimas ir negėrimas pasikeis nuo to, jeigu bus darbo, jie turės užsiėmimą, vaikai negalės šlaistytis naktimis po gatves, jiems nekiš per reklamas ir kitus dalykus", - kalbėjo K. Daukšys ir žadėjo Seimo pavasario sesijoje siūlyti priimti įstatymą, kad 70 proc. nuo akcizo būtų skiriama sportui, kultūrai ir kovai su alkoholizmu.

Prieš savaitę Seimas pritarė dar vienam Prezidentės veto įstatymui, kuriuo prekybos alkoholiniais gėrimais parduotuvėse laiką buvo siekiama pailginti nuo 22 iki 24 valandos.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder