Seimas įteisino ritualinį skerdimą

Seimas įteisino ritualinį skerdimą

Seimas antradienį apsisprendė dėl ritualinio gyvulių skerdimo ir pritarė Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pakeitimui. Ritualinis skerdimas bus įteisintas nuo 2015 metų.

Ritualinis gyvūnų skerdimas leis ūkinius gyvūnus skersti prieš tai jų neapsvaiginus, laikantis tam tikrų metodų, kokių reikalauja religinės apeigos. Pagal ritualą gyvulius skersti leidžia tokios didžiosios šalys kaip Vokietija ir Prancūzija, daug kitų Europos Sąjungos šalių, nes ES reglamentas leidžia tokį skerdimo būdą. Šalies verslininkai dabar turės teisines galimybes eksportuoti ūkinius gyvūnus į musulmoniškas šalis, kuriose yra numatyti reikalavimai, susiję su gyvūnų skerdimu neapsvaiginus.

Įteisinus ritualinį skerdimą, keisis ir verslo priežiūra. Žemės ūkio ministerija turės nustatyti religinių apeigų skerdimo metodus bei priemones, leisiančias užtikrinti jo kontrolę, apskaitą, ir tokiu būdu gaunamos mėsos ženklinimą ir realizavimą.

Vis dar sąmoningi

Lietuvos gyvūnų apsaugos organizacijos direktorė Brigita Kymantaitė teigia, kad atvėrus kelią skerdimui pagal religinius papročius tūkstančiai gyvūnų būtų palikti mirti kančiose, kol jie mirtinai ir skausmingai nukraujuos. Europos Tarybos reglamentas leidžia savo šalims narėms  atlikti tokį skerdimo būdą religinių papročių tikslais. Tačiau svarbu pažymėti, kad Europos Sąjunga taip pat leidžia šalims narėms užtikrinti aukštesnius maistui naudojamų gyvūnų apsaugos standartus uždraudžiant tokią praktiką, ir šiuo metu Švedijoje, Norvegijoje, Šveicarijoje, Lenkijoje, Suomijoje, Slovėnijoje, Maltoje jau yra draudžiamas ritualinis skerdimas be apsvaiginimo.

Galvijai, avys ir ožkos yra rūšys, kurioms daugiausia taikoma tokia skerdimo procedūra. Europos maisto saugos tarnybos atliktas tyrimas parodė, kad neapsvaiginti galvijai po kaklo ir kraujo arterijų pjovimo gali vis dar būti sąmoningi iki 2 min., o kartais net iki 4 min., avys iki 20 sek., paukščiai iki  2,5 min.

Plačiau apie tai   http://www.youtube.com/watch?v=EvH8rz7QwZM

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder