Seimas atmetė Prezidentės veto dėl miškų įstatymų pakeitimų

Seimas atmetė Prezidentės veto dėl miškų įstatymų pakeitimų

Seimas ketvirtadienį atmetė Prezidentės Dalios Grybauskaitės vetuotas miškų įstatymų pataisas, taip išsaugodamas dabartinę urėdijų sistemą. Prieš Prezidentės veto prie Seimo ketvirtadienį taip pat protestavo apie 500 miškininkų.

Seimo priimtose Miškų ūkio įstatymo pataisose numatyta prievolė išsaugoti 42 miškų urėdijas, jų nestambinant. Už tokį sprendimą pasisakė 103 parlamentarai, prieš - 8, susilaikė - 4. Vetuodama pataisas Prezidentė pažymėjo, kad jos prieštarauja Vyriausybės numatytai miškų ūkio pertvarkai bei perėjimui prie efektyvaus ir centralizuoto miškų valdymo.

Tuo tarpu Lietuvos miško ir miško pramonės darbuotojų profesinių sąjungų federacijos pirmininkė Inga Rugienė teigia, kad pakeisti šiuo metu tinkamai funkcionuojančią sistemą buvo bandoma slapta, visuomenei pateikiant klaidingą informaciją apie šalies miškus.

"Mes nedarome žingsnio atgal ir nestabdome sistemos pertvarkos. Mes esame prieš sprendimus, kurie daromi už uždarų durų", - prieš pat parlamentarų balsavimą prie Seimo žurnalistams sakė miškininkų protesto akcijos iniciatorė I. Rugienė.

Anot I. Rugienės, sustambinus urėdijas, oficialiai kalbama apie 320-350 asmenų atleidimą, tačiau, federacijos skaičiavimais, bedarbių skaičius "gali perkopti tūkstantį". Federacijos vadovė pabrėžė, kad miškininkų skaičius nuolat mažėja pastaruosius 20 metų, todėl jau dabar vienas girininkas atlieka 2-3 asmenų darbą.

"Jeigu mes dar sumažinsime miškininkų skaičių, nukentės miškai. Aš matau, kad šioje sistemoje miškininką norima padaryti tiesiog biurokratu, kuris sėdėtų prie popierių ir jam nebūtų laiko išvažiuoti į mišką, pasižiūrėti tikrosios situacijos", - kalbėjo I. Rugienė.

Prezidentė D. Grybauskaitė miškų įstatymo pataisas vetavo Ministro Pirmininko iniciatyva.

"Miškų ūkio pertvarka yra Vyriausybės atsakomybė. Prezidentė įstatymą vetavo Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus prašymu", - po balsavimo Seime pranešė Prezidentūros spaudos tarnyba.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder