Savanoriai gaus didesnius skatinamuosius priedus

Savanoriai gaus didesnius skatinamuosius priedus

Seimas nusprendė, kad savanoriškai karinę tarnybą nusprendę atlikti asmenys gaus 30, o ne 25 procentų priedą prie kaupiamosios išmokos.

Labiau skatinami bus ir patekę į šaukiamųjų sąrašus, bet tarnybą nusprendę atlikti pirmumo tvarka - tokiems kariams numatytas 15 proc. priedas prie kaupiamosios išmokos. Kiekvienam šauktiniui kas mėnesį yra skiriama kaupiamoji išmoka, kurią karys gauna baigęs 9 mėnesių trukmės tarnybą. Atsižvelgiant į tarnybos rezultatus, ji svyruoja nuo 76 iki 152 eurų per mėnesį.

Už įstatymo pataisą balsavo 67 parlamentarai, prieš 1, susilaikė 29, tačiau diskusijų metu Seimo narių nuomonė smarkiai išsiskyrė. Konservatorės Rasos Juknevičienės teigimu, šauktinių išmokos nesąžiningai beveik susilygina su profesinės karo tarnybos karių atlyginimais, be to, šiuo metu šauktiniams mokamos išmokos ir taip yra didelės.

"Estija, kuri daug metų skiria 2 proc. gynybai, šauktiniam vidutinę išmoką skiria 120 eurų, gi mūsų turės 330 eurų (...), nė vienas šauktinis nėra skundęsis, kad tos išmokos yra per mažos", - prieš balsavimą Seime kalbėjo R. Juknevičienė. Ankstesniuose Seimo posėdžiuose parlamentarė taip pat yra sakiusi, kad, nusprendus padidinti šaukiamųjų jaunuolių skaičių, išmokos jiems gali tapti didele našta valstybės biudžetui.

Rimanto Jono Dagio teigimu, privaloma karinė tarnyba yra pareiga, už kurią neturėtų būti mokami pinigai, o šauktiniams didesnę naudą atneštų įstatymo pataisos, numatančios darbo vietos išlaikymą tarnybos metu arba profesinės kvalifikacijos atstatymo kursai po tarnybos.

"Dabar svarstomame Darbo kodekse - nė vienos teisės tokios nėra. Nieko mes čia nepadarėme", - teigė parlamentaras.

Pataisą pristačiusio "darbiečio" Artūro Paulausko teigimu, priedų padidinimas kasmet pareikalaus maždaug 400 tūkst. eurų iš krašto apsaugai skirtų asignavimų. Anot A. Paulausko, šauktinių ir profesionalų atlygis nebus vienodas, nes jau ruošiamos pataisos dėl profesionalų tarnybos sąlygų gerinimo.

"Aš turiu konkrečius skaičius, kiek padidės profesionalių karių atlyginimai pakeitus šį įstatymą", - kalbėjo A. Paulauskas.

Skatinamųjų išmokų didinimą parėmė ir Liberalų frakcija.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder