Sausio 13-osios byloje pagarsintas kaltinamasis aktas

Sausio 13-osios byloje pagarsintas kaltinamasis aktas

Vilniaus apygardos teismas po pertraukos toliau nagrinėja vadinamąją Sausio 13-osios bylą. Teisme prokurorai pirmadienį baigė skaityti kaltinamąjį aktą.

Į pirmadienio teismo posėdį atvyko gynėjai, kaltinamieji, buvę sovietų karininkai - pareigūnų į teismą atvesdintas ir šiuo metu Lietuvoje sulaikytas Rusijos pilietis Jurijus Melis ir Lietuvoje gyvenantis Genadijus Ivanovas, iš kurio atimti asmens dokumentai. Posėdyje nepasirodė nė vienas nukentėjusysis.

Teismas jau anksčiau priimta nutartimi yra nusprendęs bylą nagrinėti nedalyvaujant užsienyje gyvenantiems kaltinamiesiems, iš kurių dauguma rusai, baltarusiai ir ukrainiečiai.

Vilniaus apygardos teismo teisėjų kolegijai pirmininkaujančiai teisėjai Ainorai Kornelijai Macevičienei leidus valstybinį kaltinimą palaikantys prokurorai Gintautas Paškevičius ir Daiva Skorupskaitė - Lisauskienė baigė skaityti kaltinamąjį aktą.

Perskaičius kaltinamąjį aktą savo kaltės teigė nepripažįstantys nei posėdyje dalyvaujantys G. Ivanovas, nei J. Melis, tačiau jie sutiko duoti parodymus. Apie kaltės nepripažinimą pareiškė ir kiti kaltinamųjų advokatai, tarp jų sovietų armijos Vilniaus garnizono vado Vladimiro Uschopčiko, buvusio specialiosios paskirties dalinio vado KGB atsargos pulkininko Michailo Golovatovo gynėjai.

Taip pat Vilniaus apygardos teismo teisėjų kolegija nutartimi priėmė pradėti įrodymų tyrimą. Teismas iki antradienio padarė pertrauką - antradienį teismas pagarsins nedalyvaujančių kaltinamųjų parodymus. Vėliau teismas ketina apklausti dalyvaujančius kaltinamuosius - J. Melį ir G. Ivanovą, kurie parodymus jau buvo linkę duoti ir pirmadienį.

ELTA primena, kad ši byla savo apimtimi ir kaltinamųjų skaičiumi yra viena didžiausių baudžiamųjų bylų nepriklausomos Lietuvos teismų istorijoje. Nukentėjusiųjų šioje byloje - beveik 500, liudytojų - apie 1 tūkst. Bylą sudaro 709 tomai, iš kurių vien kaltinamasis aktas - 13 tomų. Kaltinamuosius gina 65 advokatai.

65 baudžiamojon atsakomybėn patraukti asmenys yra kaltinami dėl tarptautinės teisės draudžiamo elgesio su žmonėmis, tarptautinės humanitarinės teisės saugomų asmenų žudymo, tarptautinės humanitarinės teisės saugomų asmenų žalojimo, kankinimo ar kitokio nežmoniško elgesio su jais ar jų turto apsaugos pažeidimo, draudžiamos karo atakos, uždraustų karo priemonių naudojimo.

1991 m. sovietų kariniams daliniams bandant užimti Televizijos bokštą, Spaudos rūmus ir Lietuvos radijo bei televizijos pastatą, iš viso žuvo 14 žmonių.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder