Šauktiniai bus kviečiami ir 2021-aisiais, nutarė Seimo frakcijos

Šauktiniai bus kviečiami ir 2021-aisiais, nutarė Seimo frakcijos

Į privalomąją karo tarnybą šauktiniai bus kviečiami ir praėjus penkeriems metams, tai bus daroma mažiausiai dar metus papildomai, ketvirtadienį sutarė Seimo frakcijos.

„Įstatymo projektą mes paruošime ir turbūt iki gruodžio mėnesio priimsime, kad 2020-2021 metais šauktiniai lieka. Seimas patvirtins kartu su principine kariuomenės struktūra“, - po pasitarimo pas Seimo pirmininkę sakė Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas „darbietis“ Artūras Paulauskas.

Valstybės gynimo taryba šiemet yra pasiūliusi penkeriems metams grąžinti šauktinius į Lietuvos kariuomenę.

„Apsibrėžėme nekeisti savo linijos, kuri yra nubrėžta - 2020-2021 metais pratęsti šaukti šauktinius. Taip pat sutarėme, kad pažiūrėsime bendresnius dalykus, kaip bus ruošiamas rezervas, kiek turime turėti profesionalių karių. Kitaip sakant, į tokius globalesnius klausimus dabar pereisime“, - teigė A.Paulauskas.

Anot jo, ketinama palikti tą patį - apie 3 tūkst. šauktinių skaičių.

Konservatorės Rasos Juknevičienės tvirtinimu, vienintelis pasitarimo dalyvis - krašto apsaugos ministras socialdemokratas Juozas Olekas - nepritarė minėtam sumanymui.

Jo teigimu, kariuomenė turi remtis profesionalais, iš jų daugiausia turėtų būti formuojamas ir kariuomenės rezervas.

„Valstybės gynimo tarybos pasiūlymas išspręsti labai opią problemą užpildymo karinių dalinių, pakviečiant laikinai šauktinius, tą problemą iš tikrųjų sprendžia. Manau, kad per penkerius metus mes turėsime pakankamą kiekį vyrų ir moterų, kurie apsispręs tarnauti profesinėje Lietuvos kariuomenėje. Tada lieka kitas klausimas, kaip mes toliau rengiame rezervą. Iš 28 valstybių 23 valstybės tą rezervą rengia išleisdamos į atsargą savo karius profesionalus. Man atrodo, kad turėtume sekti tuo keliu, plius turėdami galimybę trumpesnį periodą rengti karius tą trumpesnį bazinį apmokymą ir toliau vystyti pakartotinius rezervo mokymus“, - žurnalistams sakė J.Olekas.

Be to, anot jo, dabar anksti spręsti, kas bus po penkerių metų.

„Kaip bus po penkerių metų, matysime po dvejų-trejų metų, kai turėsime pagrindą to mūsų rezultato, kada atėjo savanoriai. Manau, kad kryptį, jog ateitų savanoriai, turime palaikyti“, - dėstė ministras.

Buvusi krašto apsaugos ministrė R.Juknevičienė kritikavo J.Oleko požiūrį į rezervo formavimą. Pasak jos, kariuomenę turi sudaryti jauni stiprūs žmonės, tad rezervo sudarymas iš profesionalų nėra teisingas žingsnis.

A.Paulausko teigimu, ir po penkerių metų grėsmės Lietuvai greičiausiai niekur nedings.

„Mes matome, kad tos grėsmės iš Rytų niekur nedings. Rusija tikrai neatrodo, kad pasidabintų kokiais nors taikos balandžiais. Jie agresyvią politiką demonstruoja, ir reikia manyti, kad tos grėsmės išliks“, - sakė jis.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder