Rugsėjo pirmoji prasidėjo dainomis ir šokiais

Rugsėjo pirmoji prasidėjo dainomis ir šokiais

Ankstų antradienio rytą Lietuvininkų aikštėje susirinkę vaikai į mokyklas buvo palydėti  su dainomis, šokiais ir animacinių filmų herojais. Taip buvo pradėta švęsti tradicinė Klaipėdos mokinukų pirmoji pamoka - Mokslo ir žinių diena.

Aplink Martyno Mažvydo skulptūrą išsirikiavę dešimtys vaikų - nuo pačių mažiausių pirmokėlių iki sparnus pasiruošusių kelti dvyliktokų - buvo linksminami Klaipėdos "Vyturio" pagrindinės mokyklos braziliškų perkusijų orkestro, kurie į ritmą privertė trepsėti visą minią.

Nemažiau teigiamų emocijų sukėlė ir motociklistai, kurie tiesiai į aikštę atvežė mažiesiems gerai pažįstamus personažus iš animacinių filmų. Ne vienam mažajam norėjosi pasisveikinti ar apkabinti Kempiniuką Plačiakelnį ar Pakaliką.

Po aikštę tradiciškai žygiavo ir visų Klaipėdos mokyklų mokiniai, kurie joms atstovavo nešdami savo mokyklų simboliką. Vis susijungiančią ir išsiskiriančią eiseną lydėjo linksmas būgnų ritmas.

Susirinkusius tradiciškai sveikino miesto valdžia, švietimo srities atstovai ir kiti garbingi svečiai.

Kalbą pradėjęs Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas į mokyklą pirmą kartą žengsiantiems arba į ją sugrįšiantiems mokiniams linkėjo nepamiršti, iš kur jie esą. Kad ir kur gyvenimo kelias nuvestų miesto jaunimą, meras tikėjosi, kad jie liks ar grįš į Klaipėdą - gražų, stiprų, dainuojantį ir muzikuojantį miestą.

Prie mikrofono stojęs Klaipėdos universiteto rektorius Eimutis Jūzeliūnas taip pat sveikino mokinukus ir akademinę bendruomenę. Pasinaudodamas proga, rektorius jaunuolių, renkantis gyvenimo kelią, prašė nepamiršti ir jūrine dvasia kvėpuojančio ir nebijančio rizikuoti Klaipėdos universiteto.

Marijos Taikos Karalienės klebonas Vilius Viktoravičius palaimino pirmokėlius.

"Šiandien pirmoji pamoka šiais mokslo metais, tad prisiminkime svarbų dalyką. Žmogų laimingu padaro ne žinios, bet santykis. Pirmiausia - su pačiu savimi, su kitu žmogumi, santykis du Dievu", - šnekėjo dvasininkas, linkėjęs visiems atrasti stiprybės, valios ir ryžto.

Į sceną paskelbti 2015-2016 metų mokslo metų pradžią buvo pakviesta Savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė.

"Nuo seno lietuviai statė tvirtoves, kad galėtų gintis nuo priešų. Bet išliko ne tos tvirtovės, kurių sienos buvo storiausios, o tos, kurių gynėjai žinojo, kad kovoja už laisvę, papročius, kalbą ir ateities kartas. Linkiu, kad šiemet kiekvienas savyje pastatytumėte tvirtovę", - šnekėjo skyriaus vedėja.

Po trumpų kalbų susirinkusiuosius ir toliau linksmino dainininkai ir šokėjai, o animacinių filmų personažai į dangų paleido dešimtis helio pripildytų balionų.

Šventėje dalyvavusios Klaipėdos "Verdenės" septintokės Elzė ir Ieva šypsojosi ir tikino, kad į mokyklą jau norėjosi sugrįžti.

"Nelabai ką jau turėjome ir veikti. Vasarą daugiausiai leidome namie", - šnekėjo Ieva, kuriai pritariamai linksėjo ir draugės.

Moksleivės tikėjosi, jog šiemet pavyks geriau mokytis ir labiau sutarti su klasės draugais.

Į Klaipėdos Maksimo Gorkio vidurinę mokyklą sugrįšiantis devintokas Aleksandras kalbėjo priešingai. Į mokyklą jis tikino dar nenorėjęs grįžti, tačiau dėl to pernelyg nesijaudinantis - jau buvo pasiilgęs klasės draugų ir net kai kurių mokytojų.

Mokyklos duris antradienį visoje Lietuvoje pirmą kartą pravėrė daugiau kaip 29 tūkst. pirmokų. Šiais mokslo metais po ilgos pertraukos pirmokų bus daugiau nei abiturientų. Paskutinius mokslo metus šiandien pradėjo 27 tūkst. jaunuolių.

Šiemet į mokyklas grįš maždaug 330 tūkst. moksleivių - 13 tūkst. mažiau nei pernai. Trimis tūkstančiais mažėja studentų aukštosiose mokyklose - šiemet Lietuvoje studijuos apie 135 tūkst. jaunuolių.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder