Rokas Masiulis: Astravo AE kelia pavojų Europai ir Skandinavijai

Rokas Masiulis: Astravo AE kelia pavojų Europai ir Skandinavijai

Lietuvos energetikos ministras dar kartą pareiškė, kad netoli Lietuvos sostinės Vilniaus, Baltarusijoje statoma Astravo atominė elektrinė (AE) kelia didelį pavojų ne tik Lietuvai, bet ir kitoms Europos valstybėms bei Skandinavijai. Rokas Masiulis, kuris aktyviai ragina blokuoti elektros iš Astravo AE patekimą į Lietuvos ir kitų Europos šalių rinką, perspėja, jog avarijos atveju nukentėtų šalys, esančios už tūkstančių kilometrų.

„Atominių elektrinių pavojaus zonos yra trijų lygių. Pirmas pavojus yra 100 kilometrų spinduliu. Čia patenkame mes ir Vilnius. Antras spindulys yra 300 kilometrų, o tai apima teritoriją iki Rygos ir Lenkijos šiaurę, o trečias pavojaus ratas yra 1 tūkst. kilometrų, ir jis apima labiausiai apgyvendintas Švedijos teritorijas, Vokietiją ir kitas valstybes. Atstumai atominės katastrofos atveju yra tikrai įveikiami, todėl klausimą reikia vertinti labai rimtai“, - tarptautinėje konferencijoje Vilniuje apie Astravo AE pasekmes Europos saugumui antradienį kalbėjo R.Masiulis.

Anot jo, Lietuva galėtų riboti Astravo AE galimybes eksportuoti elektrą, nes Baltarusija neturi didelių elektros jungčių su Latvija bei Lenkija, per kurias elektra galėtų patekti į Europos rinką.

„Mes galime padaryti taip, kad baltarusiška elektra per Lietuvą nepatektų į Europą. Kur reikalingas pasiruošimas ir tai jau pradėta - komerciškai apriboti elektros srautus. Elektrą reikia parduoti per biržą. Tiesiog biržoje pavedimai prekiauti šia elektra nebūtų fiksuojami. Mes taip galėtume padaryti“, - sakė ministras.

R.Masiulio žodžiais,svarbiausias Lietuvos energetikos projektas šiuo metu yra tinklų sinchronizavimas su kontinentine Europa.

„Siekiant mūsų sistemos stabilumo ir siekiant, kad visi veiksmai nedarytų mums žalos, mums reikia sinchronizuoti elektros sistemą su Europa ir geriausia galimybę matome tai padaryti per Lenkiją, todėl mums svarbu stiprinti dialogą su Lenkija. Dar tikrai nepakenktų vienas kabelis į Švediją. Tai galėtų būti pas mus ar pas mūsų brolius latvius. Sustiprinus jungtis su vakarais, mes galėtume jausti žymiai ramiau“, - kalbėjo R.Masiulis.

Buvęs Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus mano, kad Astravo AE bus ne energijos šaltinis, kokia turėjo būti Visagino AE, o politinis įrankis.

„Iš savo patirties galiu pasakyti, kad tai yra nesuderinama su ekologine kultūra, su žmonių interesais ir kaimyninių šalių santykiais. Deja, kitokia Visagino atominės elektrinės buvo paskirtis mums. Tai buvo energijos šaltinis, o ne atominis ir politinis šantažas“, - konferencijoje kalbėjo V.Adamkus.

Anot jo, Astrave vykstančios statybos pirmiausiai kelia saugumo problemą.

„Dar nepradėta statyti, ji tapo galos skausmu Lietuvai ir pačiai Baltarusija, nes incidentas keičia incidentą. Šalia Lietuvos sienos, galiu pasakyti, Kremlius stato įtampos ir pavojaus židinį. Juk aišku, kad tai pavojus ne tik Lietuvai. Neduok dieve įvykus avarijai, nukentėtų ir pati Baltarusija“, - sakė V. Adamkus.

Astravo atominės jėgainės statybose nuolat įvyksta didesnių ar mažesnių incidentų. Liepą atliekant bandymus, krito reaktoriaus korpusas, ir tai buvo didžiausias iš iki šiol įvykusių jos statybos incidentų.

Lietuva siūlo Baltarusijai suformuoti tarptautinių ekspertų komandą, kuri ištirtų jos statybos saugumą ir pateiktų rekomendacijas. Baltarusija taip pat paraginta pasikviesti nepriklausomus tarptautinius ekspertus, tačiau šalis atsisako ekspertų ir neteikia išsamesnių atsakymų apie jėgainę.

Lietuvos Vyriausybė sako, kad Baltarusija nesilaiko saugumo standartų, statydama atominę elektrinę 50 kilometrų nuo Vilniaus.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder