Rinkėjai paperkami ne tik nuoširdumu

Rinkėjai paperkami ne tik nuoširdumu

Trečiadienį prasidėjus išankstiniam balsavimui į Savivaldybių tarybų ir merų rinkimus, paklausiausia preke tapo rinkėjų balsai. Pirmąją išankstinio balsavimo dieną policija gavo 63 pranešimus apie galimus rinkimų pažeidimus, dėl jų pradėti 6 ikiteisminiai tyrimai.

Įžūlius galimo balsų pirkimo atvejus žiniasklaida užfiksavo Trakų rajone. Čia itin aktyvūs buvo niekur nedirbantys rinkėjai, nuo kurių trenkė alkoholiu. Keletas jų žurnalistams prisipažino, kad juos čia iš aplinkinių kaimų atvežė nepažįstami jaunuoliai, už „tinkamą“ balsavimą pažadėję atsidėkoti vaišėmis. Žurnalistų kalbinti rinkėjai buvo puikiai įsidėmėję numerius, kuriuos turėjo užbraukti biuleteniuose. Tačiau paklausti, už kokią partiją ar politiką atidavė balsus, tik traukė pečiais. O vienas lentvariškis guodėsi, kad nepažįstamieji jį apgavo: atvežė, pasakė už ką balsuoti, tačiau po balsavimo dingo, palikę vyrą ir be žadėtų vaišių, ir be kelionės namo.

Žurnalistai nufilmavo, kaip kai kuriuos svirduliuojančius rinkėjus prižiūri tvarkingai apsirengę vyrai. Vienas jų anksčiau buvo įamžintas fotografijoje kartu su Liberalų sąjūdžio lyderiais. Šalies policijos generalinio komisaro pavaduotojas Renatas Požėla „Vakaro žinias“ informavo, kad pagal žiniasklaidos užfiksuotą įvykį Trakų rajono policijos komisariatas ketvirtadienį pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų ar referendumo teise.

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas, paklaustas, ar nesišiaušia plaukai dėl tokių pažeidimų gausos, sakė, kad būdavo ir dar blogiau. „Šiandien galime pasidžiaugti glaudžiu bendradarbiavimu su policijos pareigūnais ir aktyviu jų talkinimu išaiškinant galimus pažeidimus, - sakė Z.Vaigauskas. - Žinoma, tą džiaugsmą temdo pažeidėjai, bet jiems duodamas deramas atkirtis ir tikimės, kad jis bus sėkmingas. Šiuose rinkimuose matau dvejopus pažeidimus: kai bandoma pagelbėti partijai ar asmeniškai sau. Iš užfiksuotų pažeidimų matyti, kad padidėjo balso kaina - anksčiau pažeidėjai už balsą mokėdavo 10-15 litų, dabar jau moka 7-8 eurus. Tikrai nemanau, kad gyvenimas Lietuvoje tiek pagerėjo. Mano manymu, kainos padidėjimą greičiausiai lėmė suaktyvėjusi policijos priežiūra ir baimė įkliūti. Rizikuoja ir kandidatai - įrodžius užfiksuotus faktus jiems gresia būti išbrauktiems iš sąrašų“.

Algis KRUPAVIČIUS, Vytauto Didžiojo universiteto profesorius, politologas

- Nors Lietuvoje rinkimų kampanijos nėra naujiena, kad ir kokie rinkimai vyktų, visada kyla skandalų dėl balsų pirkimo, neteisėtos agitacijos, politinės reklamos pažeidimų. Kodėl nepavyksta per tiek metų su tuo susitvarkyti?

- Tai faktai, kurie tikrai yra Lietuvos politiniame gyvenime ir rinkimų procese. Vis dar yra tokių dalykų, kuriuos išvardijote. Žinoma, pasakyti, kad visose kitose šalyse viskas puiku ir tokių pažeidimų nebūna, būtų neteisinga. Bet Lietuvoje baigiantis rinkimų kampanijai ir iš karto po rinkimų keliama daug klausimų dėl rinkimų skaidrumo ir tvarkos, bet po to viskas nugarma į nežinomybę. Yra kažkokia juodoji skylė ir niekas arba labai nedaug kas yra užbaigiama. Yra daug kalbų, bet paskui visi tie juodi debesys, kurie vis kaupiasi, baigiasi niekuo. Juk žinome, kad ir po Seimo rinkimų buvę įvairiausių kaltinimų, vyko net bylinėjimaisi, bet kažkodėl kalbų daugiau, nei paskui užfiksuojama realių pažeidimų, už kuriuos būtų baudžiama.

- Patys politikai taip pat labai kruopščiai seka kolegų pažeidimus ir apie tai garsiai kalba.

- Dažnai tai būna tarsi agitacinis elementas. Neva nurodoma, kad vieni geri, o kiti blogi. Tuomet jie kovoja tarpusavyje. Tai gal savotiška sudedamoji rinkimų kampanijos dalis Lietuvoje. Ji vyksta keliais turais: pagrindinės partijos kaltina viena kitas, kad kažkas neskaidrus, o patys skaidresni ir geresni. Kad yra problemų su balsų pirkimais, agitacijų pažeidimais, tai tikrai taip. Gal jie ne visada kritiniai, bet jei pradedamos kalbos, tai po žodžių turi būti ir veiksmai. O jei veiksmų nėra, tuomet reikia susilaikyti ir nuo nepagrįstų kaltinimų.

- Reali kontrolė nesuorganizuojama, nes patiems politikams nesinori priimti sau nenaudingų sprendimų?

- Teisinėje valstybėje viską išspręsti turėtų teisinės institucijos ir teismai. Visi puikiai žinome atvejų, kai teismai nubaudžia ir bausmės yra rimtos, bet tokių atvejų yra labai labai mažai. Žinoma, reikia pasakyti sąžiningai, kad skaidrumo rinkimų procese yra daugiau nei pažeidimų, bet saugiklių sudėta nemažai. Rinkimų kampanijos yra reglamentuotos, nustatytos taisyklės politinei reklamai ir kiti dalykai. Tačiau niekam ne paslaptis, kad yra savivaldybių ar tam tikrų rinkimų apygardų, kur viena ar kita partija visais įmanomais būdais, taip pat ir nelabai legaliais, mobilizuoja rinkėjus. Tą visi žino, bet jokių sprendimų nedaroma. Negana to, apie kai kurias rinkimų apygardas iš viso nešnekama, nes ta partija nėra vienų ar kitų politikų taikiklyje. Realiai galioja dvejopi standartai, tokia praktika labai netikusi.

- Ar tie dvejopi standartai galioja ir politinei reklamai? Interneto portaluose net sunku susekti, kur kokie tekstai ar net ištisos skiltys yra politinė reklama. Apie tai informacijos nepateikiama net kai akivaizdu, kad tai reklama.

- Nes jeigu portalą remia viena ar kita partija, tuomet štai tokios netiesioginės išlygos ir daromos. Aišku, įrodyti, kad tai yra paslėpta reklama ar kažkas panašaus, būtų labai sudėtinga, bet tai taip pat akivaizdu, kad taikomos skirtingos taisyklės ir skirtingi standartai. Tuo reikėtų labai susirūpinti.

- Kasdien girdime frazę „dvejopi standartai“. Visose srityse mūsų šalyje yra lygesni tarp lygių?

- Be abejo, mes šioje srityje, galima sakyti, esame čempionai ir tikrai turime čia pasiekimų. Teorija, kad visi lygūs, Lietuvoje galioja su didelėmis išimtimis ir tai yra daugiau negu faktas.

Pirmosios išankstinės rinkimų dienos vaisiai

Elektrėnuose sulaikytas ir į areštinę uždarytas 41 metų vyras, įtariamas papirkinėjęs rinkėjus.

Vienas Kelmės gyventojas savo automobiliu į Kelmės rajono išankstinę rinkimų apylinkę atvežė du šio rajono Liolių seniūnijos gyventojus, kurie balsavo už jo nurodytą partiją ir merą. Vyrai apklausti policijoje.

Pagėgiuose pričiupta 55 metų moteris, bandžiusi nupirkti dviejų vyrų balsus ir nurodydama jiems, už ką balsuoti. Ji vyrus atvežė į išankstinį balsavimą, vykusį Pagėgių savivaldybės patalpose, bet gauti atlygio rinkėjai nespėjo, nes juos sulaikė policija.

Joniškyje bylą užsidirbo asmuo, prašęs vieno rinkėjo be atlygio balsuoti už jo nurodytą kandidatą į Joniškio rajono savivaldybės merus.

Varėnoje policijai pranešta apie automobilį ir autobusiuką, kuriais atvežti balsuoti asmenys gali būti papirkinėjami. Nustatyta, kad 55 metų vyras siūlė rinkimuose balsuoti už partijos sąrašą ir kandidatą, žadėdamas už tai atlygį.

Šilutėje į rinkimų apylinkę atvežti 5 žmonės, kuriems buvo pažadėtas 5 eurų atlygis už balsą. Įtariamas 42 metų vyras sulaikytas.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder