Rimantas Vaitkus: Visagino AE klausimo sprendimas referendumo būdu kelia nuostabą

Rimantas Vaitkus: Visagino AE klausimo sprendimas referendumo būdu kelia nuostabą

Valstybės įmonės "Visagino atominė elektrinė", atsakingos už naujosios atominės jėgainės projektą, generalinis direktorius Rimantas Vaitkus abejoja parlamente inicijuojamais siūlymais rengti referendumą dėl šios atominės statybos. Lietuva daugiau nei dešimtmetį nuosekliai laikėsi atominės energetikos strategijos, tad siūlymas atsisakyti AE kelia nuostabą, teigia jis.

"Jeigu pradėtume nuo pat pradžių, kodėl mes šitą projektą vykdome, reiktų turbūt grįžti į 2002 metus, kai Rolando Pakso ir Artūro Paulausko Seimas ir Vyriausybė priėmė labai svarbius sprendimus. Po to, jeigu žiūrėsite chronologiją, visų ligšiolinių Vyriausybių branduolinės energijos įstatymas, šios AE įstatymas, visi kiti įstatymai, kurie įgalino įmonę, kuri yra valstybės akcijų valdoma, vystyti šį projektą, niekam nekėlė abejonių iki pat šios dienos. Kai šiandien turime labai svarbią kompaniją, vieną iš pasaulio didžiųjų technologinių kompanijų penkiasdešimtuko, kurios čia ateina ne tik su technologija, bet ir su investicija, pradedame kelti šitą klausimą", - penktadienį Energetikos ir technikos muziejuje surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo R. Vaitkus.

"Aš negaliu atsakyti už Seimo narius, tačiau man šiek tiek yra keistokas klausimo kėlimas Seimo lygiu. (...) Be to, mano manymu, investicijų klausimą, dabar kai galvojama apie tokį projektą, kuris didele prasme yra investicinis projektas, daugiau kaip 60 proc. yra užsienio investicijos, klausimo sprendimas referendumo būdu man šiek tiek kelia nuostabą, todėl, kad visos iki šiol buvusios energetinės strategijos atominę opciją laikė kaip vieną iš pagrindinių mūsų generavimo opcijų", - komentavo R. Vaitkus.

"Visagino atominės elektrinės" vadovas sakė, kad būtų labai gaila, jeigu konkursas, nepriėmus sprendimo, nutrūktų. R. Vaitkus taip pat nesutiko su referendumo iniciatoriaus parlamentaro Vidmanto Žiemelio išsakyta pastaba, kad pasaulyje nėra nė vieno veikiančio "Hitachi" reaktoriaus. Pasak "Visagino atominės elektrinės" generalinio direktoriaus, keturi tokie naujos kartos reaktoriai veikia Japonijoje.

Tuo atveju, jeigu bus nuspręsta rengti referendumą dėl jėgainės, įmonė žada išsamiai informuoti visuomenę apie projektą. Visagino AE projektas visuomenei turėtų būti pristatytas po Vyriausybės sprendimo dėl koncesijos sutarties.

"Tikrai tikiu racionaliu sprendimu, sprendžiant vienaip ar kitaip šitą (referendumo, - ELTA) klausimą", - sakė R. Vaitkus.

Antradienį Seimas po pateikimo pritarė Seimo Krikščionių partijos frakcijos seniūno V. Žiemelio pateiktam nutarimo projektui, kuriame siūloma paskelbti konsultacinį (patariamąjį) referendumą dėl naujos atominės elektrinės statybos Lietuvoje, primena ELTA.

Tokį referendumą siūloma surengti 2012 metų antrąjį spalio sekmadienį kartu su Seimo rinkimais.

Referendumo metu šalies piliečiams būtų siūloma išreikšti savo valią, pritariant naujos atominės elektrinės statybai Lietuvos Respublikoje arba ne.

Kovo 30-ąją buvo parafuota Visagino AE koncesijos sutartis, šiuo metu ji svarstoma Vyriausybei ir vėliau bus teikiama Seimui.

Nors sutarčių detalės neatskleidžiamos, skaičiuojama, kad Visagino AE projekto vertė siekia 17 mlrd. litų. Lietuvos dalis sudarys 5 mlrd. litų. Planuojama, kad jėgainės statybos prasidės 2015 metais, o veikti ji pradės 2020-2021 metais.

Skelbta, jog elektrinėje vykdomos gamybos sąnaudos sudarys po 7-10 centų už kilovatvalandę, bet dar 10-15 centų už kilovatvalandę kainuos paskolų statyboms aptarnavimas. Paskola visiškai turėtų būti grąžinta iki 2038-2040 metų.

Gruodį iš atominės elektrinės projekto pasitraukus Lenkijai, joje toliau dalyvauja Lietuva, Latvija, Estija ir strateginis investuotojas "Hitachi".

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder