Ričardas Malinauskas: Nėr ko graužtis

Ričardas Malinauskas: Nėr ko graužtis

Premjeras Algirdas Butkevičius, vakar gavęs teisininkų išvadas dėl aplinkos ministro Kęstučio Trečioko parodymų Seimo Antikorupcijos komisijai, įžvelgė jo elgesyje „etinių ir moralinių“ pažeidimų, bet verdiktą dėl ministro galvos žada priimti sulaukęs etikos sargų išaiškinimo. Pats K.Trečiokas dėl tolesnio savo vadovavimo ministerijai apsispręs iki pirmadienio. O Vyriausybės narius į skandalą įvijęs Druskininkų meras Ričardas Malinauskas ir toliau įtikinėja, kad taip, kaip jis, problemas sprendė ir sprendžia visi merai.

- Kaip jaučiatės dėl to, kad už pagalbą jums sprendžiant Druskininkų reikalus Vyriausybėje STT buvo tardomas premjeras, o aplinkos ministras net gali netekti posto? - „Vakaro žinios“ teiravosi R.Malinausko, vakar sulaukusio jam palankaus Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sprendimo.

- Man labai gaila ir apmaudu. Aš, būdamas nekaltas, turėčiau jaustis kaltas vien dėl ministro K.Trečioko situacijos. Sakiau ir dar kartą kartoju: tarp mūsų buvo tik dalykiniai santykiai, dalykiniai pokalbiai. Kaip ir visų 60 savivaldybių kiekvieno mero skambinimai premjerui, ministrams, kancleriams, ministerijų departamentų vadovams - nepriklausomai nuo to, kokia valdžia yra Seime ir Vyriausybėje.

- Bet K.Trečioko veiksmuose premjeras įžvelgė moralės ir etikos pažeidimų. Gal ministrui vis dėlto reikėtų atsistatydinti?

- Ministras, net neabejoju, negali jausti jokio susitepimo ir jokios graužaties. Nei aš, nei K.Trečiokas nesame padarę absoliučiai nieko, dėl ko galėtume jaudintis teisinėje valstybėje. Tiek mero, tiek ministro darbas yra rūpintis klausimais, kurie aktualūs savivaldai, miestams, kurortams.

- Ir visada taip problemas sprendžiate, kaip rodo pokalbių išklotinės?

- Tai yra normali praktika sprendžiant svarbius klausimus, ypač tokius, kurie dėl kažkokių priežasčių vilkinami metus ar dvejus.

- Dėl valdininkų tingėjimo?

- Kaip Lietuvos savivaldybių asociacijos vadovui dažnai tenka derinti įvairius raštus. Žinote, kaip būna didelėse institucijose ar ministerijose: bet koks raštas „nuleidžiamas“ specialistui, kuris kuruoja tą sritį. Nežinau, gal dėl didelių darbo krūvių - tikrai nenoriu nieko kaltinti - tie raštai, įstatymų, Vyriausybės nutarimų ar ministrų įsakymų projektai užsiguli. Kartais vienas iš realiausių būdų pajudinti reikalą - skambinti ministrui, papasakoti aktualijas. Įsivaizduojate, ką reiškia Druskininkams sustabdyti bendrojo plano korektūros rengimo procesą, kai jis trunka keletą mėnesių, kainuoja gal ne vieną šimtą tūkstančių eurų? Juo labiau kad savivaldybė yra opozicijos tampoma teismuose kaip atsakovė! Mes tikrai nenorėtume atsidurti Neringos savivaldybės vietoje, kai reikia valstybės, žmonių lėšas naudoti dėl kažkieno ambicijų ar laiku nesutvarkytų dokumentų.

- O pačioje Druskininkų savivaldybėje gyventojų problemos sprendžiamos operatyviai? Jums gal irgi kokie verslininkai skambina ir prašo pajudinti įstrigusį reikalą?

- Niekada neproteguoju konkrečių kieno nors reikalų. Bet jeigu yra skundas - telefonu ar tiesiogiai iš žmogaus, - aš tikrai iš karto skambinu specialistui ir klausiu, kokios problemos, jeigu žmogui per nustatytą laiką arba neatsakyta, arba nepateikti kokie nors dokumentai.

- Darote spaudimą, kurį galima įvardyti prekyba poveikiu?

- Pasakyti galima bet ką. Bet jeigu viską taip vertintum, tai belieka sudėti rankutes, atsigulti tarp šešių lentų, ir jau tada niekas nieko nebepasakys. Pavyzdžiui, buvo iškilęs klausimas, kodėl Druskininkuose detalieji planai parengiami per 5-7 mėnesius, o daugumoje savivaldybių - per 2-3 metus. Ar tai yra blogai? Aš sau dedu didelį pliusą, kaip vadovui, kurio komanda sugeba dokumentus sutvarkyti per trumpiausią laiką. Gal todėl ir Druskininkų rezultatai kai kam iš opozicijos nepatinka, nes daugeliu atvejų, pasigirsiu, esame kaip kelrodė žvaigždė: ar tai būtų kurortinė rinkliava, ar kiti sprendimai, kur mes buvom pirmieji Lietuvoje, o po kelerių metų tai daroma visoje Lietuvoje. Vadinasi, mūsų žingsniai buvo drąsūs, atsakingi ir teisingi.

- Ar tablečių nuo streso dar nepradėjote vartoti? O gal baseine ar treniruoklių salėje išsikraunate?

- Stengiuosi dairytis aplinkui ir pastebėti daug gražių moterų, vaikštančių gatvėmis (juokiasi). Nepatikėsit, bet Druskininkų vandens parke, kuris jau 9 metus veikia, neskaitant oficialių renginių, kai privalau eiti su svečiais, kaip lankytojas esu buvęs du kartus. Gėda, aišku, bet čia tas pats, kaip ir su palangiškiais ar klaipėdiškiais, kurie keletą metų nėra nuėję prie jūros.

Manyje dar verda profesionalaus automobilių sportininko kraujas - daug savo lėšų, pastangų, kūrybos dedu į techniką, į darbą garaže. Ką nors konstruoju, su savo vaikais išvažiuoju keturračiais pasivažinėti po mišką, po gamtą, kad pabėgčiau nuo tos kasdienybės. Tikrai negaliu pasakyti, kad šiandien mes darbe pagrindinį laiką skiriame kūrybai, deja, tenka skirti kovai su muilo burbulų operomis.

Man labai gaila ir turiu atsiprašyti savo šeimos, savo tėvų, kad ir jie yra įpainioti į šią politinę kovą. Žmonės garbaus amžiaus, o jiems tenka visa tai išgyventi. Bet aš esu žodžio žmogus: pasakiau, kad burbulai sprogs, ir jie tikrai sprogs. Kiek laiko reikės - nežinau, bet kiek jo reikės, tiek aš skirsiu.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder