Remigijus Žemaitaitis: kodėl siekiama slėpti lytinius nusikaltėlius?

Remigijus Žemaitaitis: kodėl siekiama slėpti lytinius nusikaltėlius?

Seimo frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ narys Remigijus Žemaitaitis teigia, kad jį šokiravo Seimo kanceliarijos Teisės departamento išvada dėl jo siūlymo pase ar asmens tapatybės kortelėje nurodyti, jog asmuo yra padaręs lytinį nusikaltimą.

Seimo teisininkų nuomone, tai siūlančios Asmens tapatybės kortelės ir Paso įstatymų pataisos prieštarauja Konstitucijos 29 straipsniui, kuriame įtvirtintas asmenų lygybės įstatymui principas. 

Anot Seimo kanceliarijos Teisės departamento specialistų, jeigu Lietuvos Respublikos pilietis buvo nuteistas „už lytinį nusikaltimą prieš nepilnametį ir yra lytinis nusikaltėlis“ - tai bus įrašyta jam išduodamoje asmens tapatybės kortelėje ir pase, o tokio pobūdžio informacijos įrašymas į asmens dokumentą yra diskriminacinis ir neatitiktų Konstitucijos 29 straipsnio, kuriame įtvirtintas asmenų lygybės įstatymui principas. 

Pasak R. Žemaitaičio, negana to, Seimo Teisės departamento atstovai mano, kad, atsižvelgiant į tai, atitinkama nuostata galėtų būti interpretuojama ir kaip pakartotinis asmens baudimas už tą pačią veiką.

„Atvirai prisipažinsiu, kad šiandien aš buvau šokiruotas tokia Teisės departamento išvada. Nemanau, kad asmuo, kuris ne kartą ir ne du naudojo lytinę prievartą prieš nepilnamečius, yra lygiateisis mūsų bendruomenės narys. Man kyla klausimas, kodėl mes visais įmanomais būdais siekiame slėpti lytinius nusikaltėlius nuo bendruomenės, o ištikus nelaimei puolame kaltinti vieni kitus, kad neleidome tam užkirsti kelio. 

Galimybes tokias valstybė turi, teisės aktai, tarptautiniai dokumentai to neriboja, ir tai yra visiškai valstybės apsisprendimas, ar žymėti pasus, ar ne“, - sakė Seimo frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ narys R. Žemaitaitis. 

Kaip ELTA jau skelbė, Seimo narys „tvarkietis“ R. Žemaitaitis siūlo įteisinti pase ir asmens tapatybės kortelėje žymą, kurioje pateikta informacija apie asmenis, teismo sprendimu nuteistus už lytinį nusikaltimą prieš nepilnametį ir kad jie yra lytiniai nusikaltėliai. 

Tuo tikslu jis įregistravo Asmens tapatybės kortelės ir Paso įstatymo pakeitimo projektą. 

Parlamentaras siūlo dokumentuose įrašyti, kad „dokumento savininkas buvo nuteistas už lytinį nusikaltimą prieš nepilnametį ir yra lytinis nusikaltėlis“.

Šiuo metu tokia informacija neskelbiama. 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder