Remigijus Šimašius: liepos mėnesį lygtinai paleidžiamų asmenų turėtų keliskart sumažėti

Remigijus Šimašius: liepos mėnesį lygtinai paleidžiamų asmenų turėtų keliskart sumažėti

Visuomenėje plintantys gąsdinimai, kad nuo liepos 1 d. į laisvę bus paleista apie 3 tūkst. kalinių, teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus teigimu, yra nepagrįsti - atvirkščiai, įsigaliojanti nauja lygtinio paleidimo tvarka tokių asmenų skaičių turėtų labai sumažinti.

"Liepos 1 d. kriterijai, nustatyti lygtiniam paleidimui, tampa aiškesni ir griežtesni. Teoriškai atsiranda daugiau lankstumo, ką galima paleisti, bet praktiškai bus vertinamas kiekvienas asmuo individualiai, todėl gąsdinimai, kad neva 3 tūkst. asmenų į laisvę išeis liepos 1 d., yra nepagrįsti. Problema atvirkštinė - liepos mėnesį srautas lygtinai paleidžiamų asmenų turėtų labai smarkiai sumažėti, nes nauja tvarka tik įsibėgėja (...) Spėju, kad tas srautas bus kelis kartus sumažėjęs. Vėliau lygtinis paleidimas bus žymiai atsakingesnis", - penktadienį žurnalistams sakė jis.

Aptardamas pokyčius lygtinio paleidimo tvarkoje, R. Šimašius pažymėjo socialinių tyrimų išvadų, pagal kurias įvertinama pakartotinio nusikalstamumo rizika, bei lygtinio paleidimo komisijų, kuriose dalyvaus ir visuomenės atstovai, atsiradimą.

"Nuo liepos 1 d. keičiasi lygtinio paleidimo tvarkos kai kurie aspektai. Atsiranda pagal labai aiškius kriterijus ir metodiką rengiamos socialinio tyrimo išvados nuteistiesiems, kurios įvertina pakartotinio nusikalstamumo riziką, tai, ar verta asmenį paleisti, ar neverta, atsiranda prie pataisos įstaigų lygtinio paleidimo komisijos, kuriose dalyvauja ir žmonės iš šalies - visuomenės atstovai, ir atsiranda labai aiškūs kriterijai teismui, kada galima, o kada negalima pasitikėti asmeniu, išleidžiant jį lygtinai iš įkalinimo įstaigos", - pažymėjo jis.

Ministras pastebėjo, jog dažnai nesama galimybių kontroliuoti, ar asmuo, paleistas lygtinai, laikosi teismo jam paskirtų įsipareigojimų (pavyzdžiui, būti paskirtu laiku paskirtoje vietoje). Šią problemą turėtų padėti išspręsti liepos pabaigoje jau praktiškai veiksiančios elektroninio stebėjimo priemonės - apyrankės. Tiesa, kol kas tik pačios paprasčiausios.

"Dalimi asmenų, paleidžiamų lygtinai, galima pasitikėti, kad jie ir ne visą laiką kontroliuojami tų įpareigojimų laikysis, bet dėl kitos dalies asmenų tokio tikrumo nei teisėjai, nei visuomenė neturi. Tokiu atveju labai padeda elektroninio stebėjimo priemonės, kurios leidžia stebėti, ar asmuo būna toje vietoje tuo metu, kai jam tai yra įpareigota. Pabrėžiu, kad tai yra santykinai paprastesnė elektroninio monitoringo sistema. Ateityje laukia ir didesni dalykai - mobilaus stebėjimo sistemos, kuomet galima stebėti, kur asmuo yra konkrečiu metu", - sakė jis.

R. Šimašius aiškino, jog tik lygtinai paleistas asmuo nutolsta nuo vietos, kurioje turi būti, elektroninio stebėjimo priemones aptarnaujanti tarnyba iš karto gauna signalą ir apie tai praneša atitinkamiems pareigūnams. Jo teigimu, kritiniu atveju pažeidėjas gali netgi grįžti atgal į pataisos namus.

"Tai labai svarbi priemonė, leidžianti užtikrinti bausmių vykdymo sistemos patikimumą taip, kad tai kainuotų mažiau mokesčių mokėtojams ir leistų efektyviau pasiekti bausmės tikslus", - tikino jis.

Ministras pažymėjo, jog elektroninio stebėjimo priemonių naudojimas mokesčių mokėtojams nesukurs papildomų sąnaudų: jų kaštai, įskaičiuojant ir visą aptarnavimą, per dieną sieks 13 litų, tuo tarpu nuteistajam įkalinimo įstaigoje skiriama 50 litų per dieną.

"Tai yra pradžia. Kol kas yra tik 100 egzempliorių. Jie bus visuose regionuose (...) tai kainuoja 40 tūkst. litų per mėnesį visi šitie komplektai - pati paslauga, įskaitant ir įrenginio nuomą ir aptarnavimą", - teigė jis.

Kalėjimų departamentas šią savaitę pasirašė dvejų metų sutartį su elektroninės įrangos tiekėjais dėl 100 elektroninių apyrankių komplektų nuomos ir priežiūros.

R. Šimašius pažymėjo, jog lygtinai paleidžiamas asmuo turi sutikti dėvėti elektroninio stebėjimo apyrankę, nes, priešingu atveju, jis iš įkalinimo įstaigos nebus paleidžiamas. Pretenduoti į lygtinį paleidimą bus galima tik tuo atveju, jei asmuo noriai stengiasi grįžti į visuomeninį gyvenimą, jau atliko didžiąją dalį bausmės ir nekelia grėsmės visuomenei.

Apyrankę suaugusiems lygtinai paleidžiamiems asmenims galima bus nešioti nuo 3 mėnesių iki metų, nepilnamečiams - iki 9 mėnesių.

Statistika rodo, kad pastaruosius metus probacijos įstaigų stebimi asmenys rečiau pažeidžia jiems nustatytus apribojimus, daugiau jų (trečdalis visų stebimųjų) užsiima darbine veikla. Iš viso šiuo metu Probacijos tarnybų įskaitoje yra 8 tūkst. 100 nuteistųjų. Lietuvoje jų priežiūra rūpinasi Probacijos tarnybos.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder