Referendumo prieš žemės pardavimą organizatoriams suteikta antra galimybė

Referendumo prieš žemės pardavimą organizatoriams suteikta antra galimybė

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), patikrinusi surinktų parašų prieš žemės pardavimą užsieniečiams skaičių, konstatavo, kad jų nepakanka referendumui organizuoti. Tačiau, kadangi konstatuota, kad parašų trūksta tik labai nedaug - 0,5 proc., nutarta organizatoriams suteikti 15 dienų terminą neesminiams trūkumams pašalinti.

15 dienų terminas bus pradėtas skaičiuoti nuo 2014 metų sausio 6 dienos. Už tokį sprendimą balsavo 11 VRK narių.

Norint inicijuoti referendumą reikia surinkti bent 300 tūkst. galiojančių parašų.

Iš viso buvo pateikti 321 tūkst. 480 parašų, bet parašus tikrinę ekspertai nustatė atvejų, kai asmenų vardai buvo įrašyti viena ranka, nurodyta netiksli gyvenamoji vieta, pasikartojančių pavardžių, nepilnamečių parašų ir atvejų, kai buvo pasirašyta už neįgalų asmenį. VRK anuliavus dalį parašų, referendumui liko 292 tūkst. 200 parašų.

Parašus rinkusios iniciatyvinės grupės atstovas pažymėjo, kad didesnė dalis klaidų buvo padaryta iš "mažo informatyvumo ir rinkikų neišprusimo". Prašė nelaikyti esminiu pažeidimu netikslumų nurodant gyvenamąją vietą, arba kai pilnamečiai piliečiai netiksliai nurodė datą. Taip pat tikino, kad viena ranka duomenys pildyti nepiktybiškai.

VRK pripažino neesminiais trūkumais tokius atvejus, kai parašų rinkimo lapuose buvo neįskaitomai užrašytas vardas arba pavardė, netiksliai nurodyta data, netinkamai nurodyta gyvenamoji vieta.

Leisti parduoti žemės ūkio paskirties žemę užsieniečiams Lietuva įsipareigojo įsijungimo į Europos Sąjungą metu pasirašydama stojimo sutartį. Toje sutartyje buvo numatytas septynerių metų pereinamasis laikotarpis, leidęs draudimą taikyti iki 2011 metų gegužės. Vėliau Lietuva pasiekė sutarimą su Europos Komisija dėl draudimo pratęsimo iki 2014 metų gegužės.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder