Ramūno Karbauskio reitingas krito dar labiau

Ramūno Karbauskio reitingas krito dar labiau

Politiniai skandalai labiausiai atsiliepė Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkui Ramūnui Karbauskiui, LRT RADIJUI sako visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ direktorius Vladas Gaidys. Anot jo, šio politiko reitingas per pastarąjį mėnesį nukrito dar labiau, nors, pavyzdžiui, premjerą Saulių Skvernelį teigiamai vertina net 71 proc. apklaustųjų.

– Šią savaitę sukako 100 dienų, kai prisiekė dabartinis Seimas. Kaip visuomenė vertina šiandieninio Seimo darbą?

– Reikia pasakyti, kad Seimo vertinamas žemas, kaip ir būdavo anksčiau, – 14 proc. pasitiki, o 47 proc. nepasitiki. Bet, nors neaukštas, šis vertinimas aukštesnis, nei buvo vertinamas praeito Seimo darbas. Ir kitose šalyse, išskyrus Skandinaviją, parlamentai nėra vertinami aukštai.

– Dabartinio Seimo darbų pradžią lydėjo skandalai, dėl kurių vienai Seimo narei net teko palikti postą. Kaip tai paveikė visuomenės pasitikėjimą naująja koalicija ir atskirais jos nariais?

– Gal tai nelabai atsiliepė Valstiečių ir žaliųjų sąjungai, nors [jų reitingas] sumažėjo. Gruodžio mėnesį reitingas buvo 45 proc., sausio mėnesį – 40 proc., dabar – 37 proc., skaičiuojant nuo balsuojančių. Viskas juda mažėjimo linkme.

Skandalai labai atsiliepė partijos pirmininkui R. Karbauskiui. Jeigu gruodžio mėnesį dar buvo 52 proc. palankių vertinimų, šiuo metu šis rodiklis siekia 37 proc., 15 procentinių punktų kritimas per du mėnesius, 10 procentinių punktų per [pastarąjį] mėnesį. Atitinkamai išaugo neigiamų vertinimų skaičius. Tai yra stiprus, labai stiprus kritimas. Bet, tarkime, premjerui Sauliui Skverneliui tai visiškai neturėjo įtakos, atvirkščiai.

– Kaip kitas politines šalies jėgas šiandien vertina Lietuvos žmonės?

– Pirmoje vietoje išlieka Valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Ji stipriai atitrūkusi, nors tas populiarumas ir sumažėjęs. Antroje vietoje – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai. Šiuo metu nuo balsuojančių būtų 19 proc. Matyt, kad žiniasklaidos dėmesys – gana pozityvus dėmesys (kai vyko partijos pirmininko rinkimai, buvo daug nušviečiama, daug kalbama apie jų veiklą) lėmė išaugimą. Kitų partijų reitingas beveik nepakito. Socialdemokratai treti, Liberalų sąjūdis – ketvirtas, kaip ir buvo praeitą mėnesį. Toliau – Darbo partija.

– Ką ši apklausa kalba apie žmonių pasitikėjimą aukščiausiais šalies pareigūnais?

– Pirmoje vietoje – S. Skvernelis. 71 proc. Lietuvos gyventojų jį vertina palankiai, o neigiamų vertinimų – tik 7 proc. Tai labai geras rodiklis. Pastarąjį dešimtmetį ar net 15 metų nebuvo analogiško atvejo.

Antroje vietoje – Dalia Grybauskaitė. Ji labai stabiliai išlaiko savo reitingą. 61 proc. ją vertina palankiai, o nepalankiai – 21 proc.

Trečioje vietoje – užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Toliau – Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, kurio žinomumas didėja ir reitingas auga.

Iš ministrų reitingų greičiausiai augo sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos reiktingas. Nuo 26 proc. jis pakilo iki 33 proc. Nėra nė vieno ministro, kuris turėtų neigiamą balansą. Kol kas jie visi vertinami labiau teigimai nei neigiamai, nors dauguma jų labai mažai žinomi.

– Auga sveikatos apsaugos ministro reitingai. Ar galima daryti išvadą, kad visuomenė jo siūlymus riboti alkoholio pardavimą vertinama palankiai?

– Kol kas palankiai. Matysime, ar bus kokių nors neigiamų momentų, kai tos priemonės bus įgyvendintos. Tada žiūrėsime, koks tas reitingas, o kol kas tai tik prognozės.

– Koks visuomenės pasitikėjimas kitomis valdžios institucijomis?

– Pasitikėjimas mažai pakito. Ugniagesiai – arti 100 proc. kaip visada. Toliau – policija, prezidentas, kariuomenė, kuri jau išsivadavo iš to juodojo šleifo šešėlio, kuris buvo rugsėjo mėnesį (vadinamasis auksinių šakučių skandalas). Visa tai jau užsimiršo, užsitušavo. Po kariuomenės seka bažnyčia.

Partijos ir Seimas vertinami blogiausiai. Iš pokyčių turbūt paminėčiau vieną – žiniasklaida. Kol kas žiniasklaida vertinama teigiamai. 38 proc. ja pasitiki, 27 proc. nepasitiki, bet tie 27 proc. yra didžiausias rodiklis nuo 1998 m. Jis per du mėnesius išaugo nuo 19 proc. iki 27 proc. Gali būti, kad tai susiję su populiarių politikų, laimėjusių rinkimus, kritika.

– Jūsų bendrovė apklausose kaskart pateikia vadinamąjį atvirą klausimą. Kaip jis šį kartą formuluotas ir kokie žmonių atsakymai?

– Tai klausimas, į kurį žmonės gali atsakyti patys, be sąrašo. Kokie Lietuvos visuomenės veikėjai geriausiai atstovauja jūsų interesams – tokia buvo formuluotė. Minima beveik 100 pavardžių, tarp kurių yra ir rajonų veikėjų.

Pirmoje vietoje – D. Grybauskaitė. Ją paminėjo 16 proc. gyventojų. Šiek tiek mažiau nei praeitą mėnesį. Antroje vietoje – S. Skvernelis, surinkęs 14 proc., netoli D. Grybauskaitės. Per mėnesį prieaugis gana žymus. Jie yra to sąrašo lyderiai.

– Jeigu teisingai suprantu, tai ši, antroji šiais metais, „Vilmorus“ apklausa byloja, kad visuomenė labai palankiai vertina dabartinį premjerą S. Skvernelį ir jo darbus?

– Taip, labai teigiamai vertina S. Skvernelį, jo darbus. Sakyčiau, kol kas ir ministrų kabinetą vertina teigiamai, nors jis gal ir nevisai žinomas. Žinomumas didėja. Kol kas palankūs vertinimai auga.

Apklausa atliekama dienraščio „Lietuvos rytas“ užsakymu.


Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder