Radiochuligazimas: melagingas pranešimas apie skęstantį laivą "Būtingė".

Vakar apie 14 val. Klaipėdos uoste besiklausantieji 16-ojo kanalo išgirdo pranešimus, kad Baltijos jūroje skęsta žmogus, kateris, žvejybos laivas "Būtingė". Informacija buvo kelis kartus kartojama. Pagal nurodytas koordinates nelaimės vieta - 1,5 jūrmylės nuo Klaipėdos uosto vartų, 4 km nuo kranto ties Giruliais. Į jūrą buvo išsiųsti net 4 laivai iš Klaipėdos uosto, nedaug trūko, kad būtų buvęs pakeltas ir sraigtasparnis.
Beje, kas klausėsi pranešimo kitu kanalu, sako pirmą kartą buvo paskelbta - SOS! Prašome pagalbos - žmogus už borto. Antras pranešimas buvęs, jog kateris skęsta, į pagalbą plaukia laivas "Būtingė", o paskui jau informuota, kad skęsta laivas "Būtingė". Galų gale pareikšta, kad tai buvęs pokštas ir kad jį nufilmavo VRS kamera. Tačiau iki paskutiniojo akrodo praėjo nemažai laiko, tad laivai spėjo išplaukti pro uosto vartus.
Beje, atrodo pranešimai liovėsi tada, kai laivuose ir koordinaciniame centre pradėta kalbėti ir sakyti pranešančiajam apie nelaimę, kad jis esąs sausumoje, netoli Vilniaus. Manoma, kad taip juokavo žmonės, ko gero jauni, ir jie tikrai nebuvo jūrininkai, nes kalbėjo ne kaip profesionalai.
Saugios laivybos administracijos Jūrų paieškos ir gelbėjimo koordinacinis centras privalėjo organizuoti gelbėjimo operaciją nedelsiant. Į jūrą išplukdytas locmaninis kateris "Pilot", Pakrančių apsaugos rintinės laivas "Lilian", Karinių jūrų pajėgų laivas "Skalvis", galų gale ir Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos paieškos ir gelbėjimo laivas "Šakiai". Laimei, dar nebuvo pakeltas sraigtasparnis.
Išsiaiškinta, kad žvejybos laivas "Būtingė" yra remontuojamas AB "Baltijos" laivų statyklos doke, kitas kateris "Būtingė", kuris priklauso Būtingės naftos terminalui ir kurį mainais už jūrines bonas turėtų įsigyti Uosto direkcija, į jūrą net nebuvo išplaukęs.
Beje, pagal nurodytas koordinates ir tikrųjų jūroje žvejoje laivas, kurio borto Nr. 216. Jis buvo matomas radare, su juo buvo susisiekta, iki jo buvo nuplaukta ir įsitikinta, jog jam nieko nenutiko.
Uosto tarnybų atstovų manymu, tokiais mėgėjais pajuokauti ir norinčiais pasityčioti iš uosto tarnybų turėtų užsiimti prokuratūra. Beje, apie "nelaimę" pranešusiojo balsas turi būti įrašytas atitinkamoje tarnyboje. Gaila, žinoma, kad jis liovėsi kalbėję, kaip Uosto direkcijos laivas "Šakiai" plaukė pro uosto vartus, tačiau medžiagos pradėti tyrimą yra.
Lietuvos jūrų paieškos ir gelbėjimo koordinacinio centro viršininkas Algimantas Valiukėnas "Vakarų ekspresui" sakė, jog koordinacinis centras pradėjo aiškintis situaciją, o kai išsiaiškino, kad abu laivai krante, paieškos ir gelbėjimo operacija buvo nutraukta. Pasak A. Valiukėno kažkas labai nevykusiai pajuokavo. "Visų pirma žmonės turėtų turėti sąžinės ir suprasti, ką daro. Radiochuliganai kaip visi chuliganai turi būti baudžiami. Svarbiausia šioje istorijoje yra tai, kad jeigu bus priprasta prie tokių melagingų pranešimų, paskui reakcija gali nebebūti greita, kai kieno nors gyvybė kabos ant plauko. Mūsų tarnyba turi reaguoti į kiekvieną signalą, mes ir reagavome".
Paklaustas, kas galėjo pasinaudoti tuo 16 kanalu, V. Valiukėnas atsakė, jog jį turi ir visi laivai, ir galėjo pasinaudoti bet kas, kas turi ultratrumpųjų bangų stotį, nusistatęs atitinkamą dažnumą. Jo kaip ir kitų dalykų, kuriais galėtų pasinaudoti ateityje nuotykių ieškotojai, neskelbiame.
Karinių jūrų pajėgų štabo viršininkas Olegas Mariničius paklaustas, kaip vertina tokį dalyką, kad buvo pakelti ir išplukdyti į jūrą net 4 laivai, atsakė, jog, tik švelniai tariant, tai esąs radiochuliganizmas. KJP savo laivą išsiuntė, nes koordinacinis centras paprašė pagalbos. KJP štabo viršininkas mano, jog už tokius juokus turi būti baudžiama, paskaičiavus kiek nuostolių patirta, tiek pareikalaujant atlyginti. Beje, pasak O. Mariničiaus, jeigu pokštininkai norėjo įsitikinti, ar gerai dirba uosto tarnybos, tuo jie įsitikino.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder