Priimtas sprendimas dėl Lietuvos stojimo į EBPO

Priimtas sprendimas dėl Lietuvos stojimo į EBPO

Lietuva ketvirtadienį sulaukė formalaus kvietimo tapti 36-ąja Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) nare.

Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis ketvirtadienį Seime sakydamas kalbą dėl narystės EBPO džiaugėsi,  kad Lietuva tampa pažangias ekonomikas, modernias valstybes vienijančios organizacijos nare. Pasak Vyriausybės vadovo,  Lietuvos narystė šioje organizacijoje turi stiprią simbolinę prasmę, nes Europos atkūrimas nėra visiškas be Baltijos valstybių atkūrimo ir jų įsitvirtinimo pasaulyje.

„Tai nuoseklios mūsų valstybės politikos, vykdomų reformų įvertinimas nuo 1990 metų.  Su naryste EBPO galime teigti, kad tapome visų svarbiausių pasaulio ir Europos organizacijų nare. Ar prieš 28 metus tuo būtume galėję patikėti?“ - sakė S. Skvernelis.

Šiuo metu EBPO yra visuotinai pripažinta ir didžiai vertinama organizacija, nustatanti pažangiausias pasaulyje ekonominės politikos, visuomenės valdymo rekomendacijas ir skatinanti jas įgyvendinti. Ji taip pat teikia rekomendacijas dėl globalių problemų sprendimo. Organizacijos šūkis – stipri, švari ir socialiai atsakinga ekonomika.  Ministro Pirmininko teigimu, subalansuotos, darnios ekonomikos kūrimas yra  šios Vyriausybės ir visos visuomenės siekis.

S. Skvernelis pabrėžė, kad šalies pakvietimas į EBPO yra reikšmingas tarptautinis Lietuvos, kaip išsivysčiusios ekonomikos, pripažinimas. Jis kartu rodo Lietuvos valstybės brandą ir institucijų pajėgumus. Tačiau be šios simbolinės reikšmės, Lietuvai narystė šioje organizacijoje atneš tiesioginės ir netiesioginės naudos: EBPO skatina ir padeda įgyvendinti valstybei būtinas struktūrines reformas pagal organizacijos nustatytus aukščiausius pasaulinius standartus, o tai ypač aktualu Lietuvai.

„EBPO ekspertizė Lietuvai yra ir bus labai svarbi vykdant visa apimančią švietimo reformą, reformuojant inovacijų politiką, įgyvendinant mokesčių reformą, imantis efektyviausių veiksmų kovoje su korupcija, pertvarkant pagal EBPO korporatyvinio valdymo sistemą valstybės įmonių valdymą, toliau gerinant verslo sąlygas. EBPO suteiks visą prieigą prie pasaulinės ekspertizės, prie išsamiausios ir geriausia pasaulyje laikomos ekonominių - statistinių duomenų bazės, kas leis geriau įvertinti savo galimybes ir esamas silpnas vietas šalies valdyme“, - vardino Premjeras.

Narystė šioje organizacijoje taip pat didins Lietuvos patrauklumą tiesioginėms užsienio investicijoms. Be kita ko, EBPO narystė turėtų prisidėti prie dar palankesnio mūsų valstybės skolinimosi reitingo nustatymo, dar labiau palengvins priėjimą prie tarptautinių finansinių rinkų, prisidės prie valstybės skolinimosi išlaidų mažinimo. Galiausiai, įstojus į vadinamą sėkmingų ekonomikų klubą, didės Lietuvos įtaka tarptautinėje politikoje. EBPO ne tik skatina ekonomikos reformas, bet ir formuoja pasaulinę nuomonę, kaip turėtų būti reaguojama į globalius iššūkius. Lietuvos dalyvavimas dar vienoje įtakingoje pasaulinėje organizacijoje sustiprins šalies nacionalinį saugumą, sudarys galimybę išsakyti savo nuomonę ir būti išgirstiems mums aktualiais tarptautinės darbotvarkės klausimais.  

Derybas dėl narystės EBPO Lietuva pradėjo prieš trejus metus ir baigė balandį. Lietuvos stojimo  sutartis EBPO bus pasirašyta gegužės pabaigoje. Ją dar turės ratifikuoti Seimas. Tikimasi, kad tai bus padaryta dar šioje pavasario sesijoje.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder