Prieš šiuos Seimo rinkimus gyventojai optimistiškesni dėl demokratijos veikimo

Prieš šiuos Seimo rinkimus gyventojai optimistiškesni dėl demokratijos veikimo

Nors nepatenkintų demokratijos veikimu gyventojų dalis išlieka šiek tiek aukštesnė nei manančių priešingai ir neturinčių nuomonės šiuo klausimu, prieš šiuos Seimo rinkimus nepatenkintų tuo yra 10 procentinių punktų mažiau nei prieš praėjusiuosius - 2012 metų rugsėjį.

Kaip rodo naujienų agentūros ELTA užsakymu Lietuvos-Didžiosios Britanijos rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos "Baltijos tyrimai" rugsėjo 14 - 21 dienomis atlikta apklausa, rugsėjo mėnesį daugiau nei pusė - 56 proc. apklaustų 15 metų ir vyresnių Lietuvos gyventojų buvo nepatenkinti tuo, kaip šalyje veikia demokratija, o 36 proc. respondentų buvo patenkinti demokratija Lietuvoje. 8 proc. respondentų neturėjo nuomonės ar neatsakė į šį klausimą.

Per paskutinį mėnesį patenkintų demokratijos veikimu Lietuvoje sumažėjo 4 procentiniais punktais, o prieš 4 metus, 2012 metų rugsėjį, nepatenkintų buvo 10 procentinių punktų daugiau nei dabar. Du trečdaliai apklaustų gyventojų prieš 2012 metų spalio rinkimus buvo nepatenkinti, kaip šalyje veikė demokratija.

Tuo, kaip Lietuvoje veikia demokratija, daugiau patenkintas jaunimas iki 30 metų, kurių 50 proc. buvo patenkinti demokratijos veikimu, taip pat teigė 46 proc. didmiesčių gyventojų, 51 proc. respondentų su aukštuoju išsilavinimu bei 44 proc. apklaustųjų su didžiausiomis - daugiau nei 1000 eurų šeimos pajamomis per mėnesį, 55 proc. vadovų, 46 proc. specialistų ir tarnautojų bei 55 proc. besimokančių jaunuolių, 51 proc. - dešiniųjų politinių pažiūrų gyventojų.

Dažniau už kitus demokratijos veikimu šalyje yra nepatenkinti vyrai, vyresni nei 50 metų žmonės, gyvenantys kaime ir mažesniuose miestuose, respondentai su viduriniu išsilavinimu bei su mažiausiomis - iki 600 eurų šeimos pajamomis per mėnesį, pensininkai, bedarbiai, darbininkai bei ūkininkai, nelietuvių tautybės respondentai, kairiųjų politinių pažiūrų gyventojai.

Tuo, kaip Lietuvoje veikia demokratija, daugiau už kitus patenkinti 4 partijų rėmėjai - 56 proc. - Liberalų sąjūdžio, 47 proc. - Lietuvos socialdemokratų partijos, 47 proc. - Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų ir 45 proc. - Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos palaikytojų.

O labiausiai demokratijos padėtimi šalyje nepatenkinti Lietuvos lenkų rinkimų akcijos - Krikščioniškų šeimų sąjungos rėmėjai, kurių 81 proc. nepatenkinti demokratijos veikimu, taip pat teigia 69 proc. Antikorupcinės Naglio Puteikio ir Kristupo Krivicko koalicijos ir 68 proc. Tvarkos teisingumo rėmėjų.

Tyrimo metu apklausti 1104 Lietuvos gyventojai, sulaukę 15 metų amžiaus ir vyresni. Tyrimų rezultatų paklaida - iki 3 proc.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder