Prieš kiekvieną laikrodžio rodyklės pasukimą - diskusijos

Prieš kiekvieną laikrodžio rodyklės pasukimą - diskusijos

Naktį į sekmadienį, 4 val., Lietuvoje atšaukiamas vasaros laikas, tad laikrodžio rodykles reikia pasukti viena valanda atgal. "Jau darosi įprasta, kad prieš kiekvieną laikrodžio rodyklės pasukimą atsiranda lobistų, kurie purkštauja tik dėl to, kad atkreiptų į save dėmesį", - taip kelių parlamentarų siūlymą nekeisti vasaros ir žiemos laiko vertina Vyriausybės atstovai. Pasak jų, Lietuva ką nors keisti šioje srityje yra neįgali iki 2012 metų, kuomet baigsis Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos dėl vasaros laiko susitarimų galiojimas.

"Bet kuriuo atveju - svarbiausia čia turėtų būti visuomenės nuomonė. Nes Lietuvoje, mano žiniomis, nėra išsamių tyrimų, ar iš tiesų laiko keitimas kenkia žmonių sveikatai. Kaip ir nėra tyrimų, ar laikrodžių rodyklių sukinėjimas kaip nors atsiliepia šalies ekonomikai, ar padeda sutaupyti elektros energijos. Tikslingiausia būtų ne švaistyti pinigus tokiems tyrimams, o tiesiog atlikti gyventojų apklausą. Bet tam mes dar turime marias laiko", - sakė ministro pirmininko tarnybos Socialinės aplinkos reformų skyriaus vedėjo patarėja Aurelija Urbonienė.

Pasak jos, Vyriausybė šiuo klausimu kol kas neturi jokios pozicijos. Dabar tiesiog vykdoma Europos Parlamento ir Tarybos direktyva dėl vasaros laiko susitarimų.

"Nuo 2011 metų direktyva baigsis, tačiau joje nurodyta, kad laiko kaitaliojimas galios iki 2012 metų. Tik tada šalys narės galės pačios pradėti svarstyti, ką toliau daryti. Žinoma, Europos Parlamentas gali priimti ir kitą direktyvą, tačiau paprastai tai užtrunka keletą metų", - sakė A. Urbonienė.

Mūsų šalyje vasaros laikas Vyriausybės nutarimu nuo 2003-iųjų kasmet įvedamas paskutinį kovo sekmadienį ir atšaukiamas paskutinį spalio sekmadienį.

Žinia, šios savaitės pradžioje sukruto Seimo narių grupė, kuri siūlo Vyriausybei nekeisti vasaros ir žiemos laiko, paliekant esamą laiką. Tokį rezoliucijos projektą "Dėl žiemos ir vasaros laiko suvienodinimo" jie įregistravo Seimo posėdžių sekretoriate.

Projektą teikiantys politikai pastebi, kad nuolatinis vasaros laiko keitimas į žiemos laiką, medikų teigimu, daro žalą šalies gyventojų sveikatai, didėja depresinių susirgimų bei savižudybių skaičius. Be to, pailgėja tamsusis paros metas, dėl to, policijos duomenimis, padidėja nusikalstamumas bei nelaimingų atsitikimų kelyje skaičius.

Vyriausybės atstovai tokius seimūnų žingsnius vadina eiliniu lobizmu. Esą prieš kiekvieną laikrodžio rodyklės pasukimą kuris nors politikas sugalvoja sau pasidaryti reklamą. Juolab kad net ir turint galimybę ką nors keisti, aišku, jog ne laikas tai daryti likus vos savaitei iki laikrodžio rodyklės pasukimo.

Savo ruožtu Seimo kontrolierius Romas Valentukevičius šią savaitę paragino Vyriausybę organizuoti gyventojų nuomonės apklausą dėl vasaros laiko keitimo. Premjeras Andrius Kubilius į tai atsakė, jog kol kas šalyje yra kitų - svarbesnių - problemų.

RITMAS. Mokslininkai sutaria, kad persukus laikrodžių rodykles, dirbtinai sukuriama biologinio laiko ir astronominio laiko neatitiktis, todėl sutrinka natūralus žmonių paros ritmas.

Informacija

Nuo 1991 metų Lietuva, geografiškai priskiriama antrajai laiko juostai, gyveno jos ritmu.
Bet po 1998-ųjų reformos Lietuva buvo priskirta pirmajai laiko juostai ir pusantrų metų gyveno pagal vadinamąjį tuometės Europos reikalų ministrės Laimos Andrikienės laiką.
2000 m. vasarį tuometinis premjeras Andrius Kubilius nurodė, jog laikas Lietuvoje turi būti nustatomas taip, kaip nori jos gyventojai. Tad 2000-ųjų pavasarį Lietuva pirmą kartą nuo Nepriklausomybės atgavimo neįvedė vasaros laiko. Tokį sprendimą Vyriausybė priėmė atsižvelgusi į 2000 m. "Vilmorus" atliktos apklausos rezultatus.
Tačiau netrukus, atsižvelgus į Europos Sąjungos poziciją, buvo grįžta prie sezoninio laiko.
Todėl šį sekmadienį, spalio 31 dieną, ketvirtą valandą nakties, Lietuvoje bus atšauktas vasaros laikas, o laikrodžio rodyklės bus pasuktos viena valanda atgal.

Komentaras

Remigijus JANKAUSKAS, Higienos instituto direktorius

Lietuvos higienos institute šiemet buvo padaryta pasaulyje atliktų šios srities mokslinių publikacijų analizė, kuri parodė, kad įvairių tyrimų rezultatai apie laiko keitimo galimą įtaką sveikatos sutrikimams yra nevienareikšmiški.

Mokslininkai sutaria, kad persukus laikrodžių rodykles, dirbtinai sukuriama biologinio laiko ir astronominio laiko neatitiktis, todėl sutrinka natūralus žmonių paros ritmas, atsiranda miego sutrikimų.

Įvairių studijų duomenimis, nustatytas neigiamas poveikis širdies ir kraujagyslių sistemai (miokardo infarktų padaugėjimas), psichinei sveikatai (savižudybių skaičiaus išaugimas) bei nelaimingiems atsitikimams darbo vietose ir keliuose. Yra tik keli tyrimai, kurie nenustatė neigiamo vasaros laiko poveikio sveikatai.

Manome, kad sveikatos požiūriu Lietuvos gyventojai turėtų gyventi laiku, atitinkančiu valstybės geografinę padėtį ir laiko juostą.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder