Prie Somalio krantų išvyksta 14 Lietuvos karių

Prie Somalio krantų išvyksta 14 Lietuvos karių

Lapkričio 29 d. į Europos Sąjungos tarptautinę operaciją ATALANTA išvyksta iš 14 Lietuvos karių sudaryta ketvirtoji Autonominė laivo apsaugos grupė (ALAG-4). Lietuvos karių rotacija operacijoje, skirtoje kovoti su piratavimu ir plėšimais Indijos vandenyne prie Somalio krantų, truks iki 2018 m. kovo pradžios.

„Gerbkite vienas kitą ir sunkiais momentais nepamirškite, kad jūs atstovaujate savo šalį“, – išlydėdamas Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų karių pagrindu sudarytą ketvirtąją Autonominę laivo apsaugos grupę sakė pajėgų vadas jūrų kapitonas Arūnas Mockus.

ALAG-4  operacijos metu vykdys Pasaulio maisto programos laivo „MV Esbjerg“, gabenančio humanitarinę paramą Somalio žmonėms, apsaugą. Per keturis mėnesius apsaugos grupė laivu nuplauks apie 7 tūkst. jūrmylių (apie 13 tūkst. km). Didžiąją Somalio žmonėms skirtos paramos krovinio dalį sudaro maisto produktai. Laivo apsaugą lietuviai perims iš šiuo metu ją vykdančių Serbijos karių.

ALAG-4 sudaro specialiai šiai operacijai parengti 12 karių: 11 iš Lietuvos karinių jūrų pajėgų ir vienas iš Daktaro Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos. Operacijai priskiriami ir du Lietuvos kariuomenės Logistikos valdybos Nacionalinės paramos elemento kariai, kurie organizuos ir koordinuos Autonominės laivų apsaugos grupės karių aprūpinimą.

Siųsdama savo karius dalyvauti į ES vadovaujamas tarptautines operacijas Lietuva prisideda kovojant su tarptautinėmis krizėmis ir stiprina ES bendrąją saugumo ir gynybos politiką. Lietuva operacijoje ATALANTA dalyvauja nuo 2011 metų, skirdama Karinių jūrų pajėgų štabo karininką operacijos vadavietėje Nortvude (Jungtinė Karalystė). 2013-2016 metų laikotarpiu Lietuvos kariuomenė buvo dislokavusi tris autonomines laivo apsaugos karių grupes (ALAG), tuo pačiu laikotarpiu buvo skiriamas ir vienas Lietuvos karinių jūrų pajėgų karininkas tarnybai operacijos ATALANTA kariniame laive įsikūrusioje pajėgų vadavietėje.

ES karinė jūrų operaciją ATALANTA pradėta 2008 metais, reaguojant į itin išaugusį piratavimų skaičių prie Somalio krantų. Operacijoje dalyvaujantys karo laivai Adeno įlankoje ir Somalio vandenyse eskortuoja Pasaulio maisto programos laivus, gabenančius paramą Somalio gyventojams, atgraso ir sulaiko piratus, ginkluotus plėšikus operacijos rajone.

Šiuo metu ES operacijoje dalyvauja apie 1 tūkst. karių iš ES valstybių ir šalių partnerių, taip pat skiriami laivai ir orlaiviai.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder